SağlıkKoronavirüs SalgınıManşet

Çin’den vatandaşlarını virüsten ‘kurtarmaya’ çalışan ülkelere sağduyu çağrısı

0

Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel sağlık acil durumu ilan etmesine sebep olan koronavirüs sonucunda ölenlerin sayısı 361’e çıktı. Çin dışında gerçekleşen ilk ölüm haberi ise Filipinler’den geldi.

İlk başta Çin’in Vuhan kasabasında ortaya çıkan ve ülkedeki 20’nin üzerinde 56 milyonun yaşadığı şehirlerin karantina altına alınmasına yol açan virüs, Çin dışında ilk kez ölüme sebep oldu. Ülkede büyük panik yaratan ölüm haberi sonucunda Filipinler Çin’den gelen ve Filipinler vatandaşı olmayan kişilerin ülkeye girişini yasakladı.

Ülkeler vatandaşlarını kurtarma telaşında

Farklı ülkede görülen vaka sayısının artması tüm ülkeleri teyakkuza geçirirken, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Çin’deki vatandaşlarını tahliye etmek için ek sefer ve uçuşlar koydu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo diğer ülke vatandaşlarının ülkelerine dönmeleri için yardım edebileceklerini belirtti.

‘ABD korkuyu körüklüyor’

Çin hükümeti ise ABD’ye gerekli yardım yapmak yerine tüm dünyada korkuyu körüklediği için tepki gösterdi.  ABD virüs haberinin ardından, elçilik çalışanlarını ilk geri çağıran, Çinli yolculara ilk uçuş iznini koyan ülke olmuştu.

Al Jazeera’da yer alan habere göre Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, yaptığı basın toplantısında  “Bütün yaptıkları sadece korkuyu yayabilir ve bu da çok kötü bir örnek. Umarım ülkeler mantığa uygun, sakin ve bilimi kıstas alarak yargılamada bulunur ve cevaplar üretir” ifadelerini kullandı.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.