DünyaKadınManşet

Çin’deki boşanma davasında ev işleri için tazminat kararı

0
Çin‘de tartışmalara yol açan bir boşanma davasında, Çinli bir adama, eski karısına yıllarca karşılığı ödenmeyen ev işi için yaklaşık 55 bin TL ödeme kararı çıktı.
 
Ülkenin bu yıl yürürlüğe giren yeni Medeni Kanunu‘na göre, boşanan eşler evde daha fazla sorumluluk alırlarsa ilk kez tazminat talep etme hakkına sahip olmuştu. Önceki medeni kanunda bu tür tazminatlara yalnızca evlilik sözleşmesinde yer verilmesi durumunda karar verilebiliyordu. Fakat Çin’de evlilik sözleşmesi nadiren yapılıyor.
 
AFP‘nin aktardığına göre, eski karısı Wang, Pekin Mahkemesi‘ne, beş yıllık evlilik boyunca “çocuğa baktığını ve ev işlerini yönetirken, (kocası) Chen’in işe gitmenin yanı sıra başka herhangi bir ev işini umursamadığını veya bunlara katılmadığını” söyledi.
 
4 Şubat’ta görülen duruşmada ev işi ve çocuk bakımı için ekstra tazminat talebinde bulunan Wang’ı haklı bulan mahkeme, kadının 50,000 yuan (55 bin TL) artı tek çocuk velayeti ve her ay fazladan 2.000 yuan nafaka alması gerektiğine karar verdi.
 
Çin yerel basınında ise Wang’ın başlangıçta 160.000 yuan tazminat talebinde bulunduğu gerekçesiyle temyize gittiğini açıklamasının,  kadınların ücretsiz ev içi emeğinin değeri konusunda yaygın çevrimiçi tartışmalara yol açtığı belirtiliyor. 

Tazminat düşük bulundu

Trend olan “evde oturan karısı 50,000 yuan ev işi tazminatı alıyor” hashtag’i Çarşamba günü Twitter benzeri Weibo platformunda 570 milyondan fazla görüntülendi.

Bazı sosyal medya kullanıcıları beş yıllık ev içi emek karşılığında verilen 50 bin yuanlık tazminatı düşük buldu. Bir kullanıcı “Pekin’de bir yıl boyunca bebek bakıcısı tutmanın maliyeti bile 50 bin yuandan fazla. Ev kadınlarının emeği hafife alınıyor” dedi.

Bazı kullanıcılar bekar kalmanın faydalarını vurgularken bazıları da kadınların kendilerini korumak için evlendikten sonra da kariyerlerine devam etmesi gerektiği yorumunda bulundu: “Hanımlar, her zaman bağımsız kalmayı unutmayın. Evlendikten sonra çalışmayı bırakmayın, kendi yolunuzu çizin.”

Çin’de kadınların eviçi emeği erkeğin 2.5, Türkiye’de 4.5 katı

Yargıçlardan birinin Pazartesi günü yerel basında aktardığına göre, miktar çiftin evli olduğu süre artı “Wang’ın ev işlerine harcadığı çaba, Chen’in geliri ve yerel yaşam maliyetini” yansıtıyor. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Çinli kadınların günde yaklaşık dört saatini ücretsiz iş yaparak geçirdiğini tahmin ediyor, bu erkeklerinkinin 2,5 katı. 

Türkiye‘de ise kadınlar erkeklerin 4,5 katı ücretsiz hane içi emek harcıyor. Bu, Japonya‘nın ardından OECD içinde en büyük ikinci oran.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.