DünyaManşetUncategorized

Çin’de yeni dönem iklim değişikliğinde bir dönüm noktası mı

0

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi’nin ardından ÇKP Merkez Komitesi; Devlet Başkanı Yardımcısı Şi Cinping’i ÇKP Genel Sekreteri olarak seçti.

Üzerlerindeki “ciddi sorumluluğun farkında olduklarını” vurgulayan Şi, tüm etnik unsurlarıyla birlikte Çin halkının beklentilerinin üzerlerinde olduğunu ifade etti.

Şi, “Halkın mutlu yaşam arzusunu karşılamak bizim görevimizdir” dedi ve bu konuda çaba sarf etmenin sorumlulukları olduğunu söyledi.

Çin ve Dünya halklarının mutlu yaşam arzusunu yerine getirmek için Başkan Şİ’nin önünde bir çok çözülmesi gereken sorun var. Çin’in Hindistan ile ilişkisi, Japonya ile olan “adalar” gerginliği, küresel ekonominin dalgalı hali, Tibet meselesi ve küresel iklim değişikliği meselesi bunlardan sadece bir kaçı.

Doha’ya doğru

Yeni Başkan Şİ’nin ‘halkını mutlu etmeye’ nereden başlayacağı bilinmiyor. Fakat İklim değişikliğinin kendini en yoğun hissettirdiği günümüzde, iklim değişikliği telafisi mümkün olmayan zamanlara doğru hızla ilerliyor. 1.4 milyarlık nüfusu ile dünyanın ikinci büyük ekonomisine ev sahipliği yapan Çin’in bu ilerlemedeki payı büyük.

BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Yürütme Sekreteri Christiana Figueres de bu konunun “mutlak önemi”ne değinerek, yeni başkanı önümüzdeki ay Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşecek olan iklim değişikliği görüşmelerine çağırdı.

Başkan Şİ, iklim değişikliği için kritik eşik olan 2 derecelik artışın öngörüldüğü bir dönemde başkanlık görevini yerine getirecek. Çin bu artışın asıl kaynağı olan karbon emisyonları salınımında %29’luk oranla, ABD (%16) ve AB (11)’ye liderlik ediyor.

Başkan Şİ’nin bu sabah yaptığı kabul konuşmasında, hükümetinin hedefleri arasında “daha güzel bir çevre” olduğunu söyledi. Ülkenin son 5 yıllık planı içerisinde, karbon salınımını %17’ye düşürülmesi ve elektrik üretiminin %11.4’ünün yenilenebilir enerji kaynakları üzerinden sağlanması da hedefliyor.

Bu hedefe rağmen, Çin, İklim görüşmelerindeki karbon emisyonlarını kısıtlayan yasalar konusundaki uzlaşmaz tutumu ile hatırlanıyor.

(Yeşil Gazete, RTCC)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.