DünyaManşet

Çin’de sokağa çıkmak tehlikeli ve yasak

0

Pekin başta olmak üzere, Çin’in Hıbey, Hınan, Şandong ve Guangşi eyaletlerinde hava kirliliği endişe verici boyutlara ulaştı.

İnsan sağlığını tehdit eden havalardan ötürü yetkililer, vatandaşlara mecbur olmadıkça sokağa çıkmayın çağrısı yapıyor.

Pekin’de 12 Ocak’ta metrekareye düşen sağlığa zararlı partikül oranı 900 olarak kayıtlara geçti. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre bu oran, kabul edilebilir seviyenin tam 45 katı.

Greenpeace’den de bu verileri doğrulayan bir açıklama geldi. Greenpeace tarafından yapılan açıklamaya göre, Pekin’deki hava kirliliğinin şimdiye kadar kaydedilmiş en üst düzeye ulaştığı duyuruldu.

Hava kirliliği nedeniyle, kentte yoğun bir dumanın görülürken; başkentin bazı semtlerinde görüş mesafesi 500 metreye kadar düştü.

Hastaneye gidenlerin sayısında artış görüldü

Özellikle alerjisi olanlar ve astım hastalarının hava kirliğinden olumsuz etkilendiği belirtilirken, Pekin, Cinan, Şıciacuang ve Nanning gibi kirliliğin yoğun olduğu büyük kentlerde solunum yolları rahatsızlığı şikayetiyle hastaneye gidenlerin sayısında sekiz kat artış görüldüğü açıklandı.

Asit, alkali, amin ve fenol gibi zararlı maddelerin yoğun olduğu kirli havada, farenjit ve soluk borusu iltihabı gibi alerjik vakaların arttığı bildirildi.

Dünyanın en fazla karbon salımı yapan ülkesi

Çin, 8.9 milyon metrik tonla dünyanın en çok karbon emisyonuna neden olan ülkesi. Aynı zamanda, hem iklim değişikliğine, hem de hava kirliliğine neden olan, dünyanın en kirli fosil yakıtı olan kömürün de, %28’i Çin’de tüketiliyor.

Uzmanlar, hızlı sanayileşme, ormanlık alanların korunmaması ve şehirlerdeki araç sayılarının da, yaşanan hava kirliğinin ortaya çıkmasındaki başlıca etkenler olduğunu söylüyor.

Ülkede sokağa çıkmaya engel olan ve insan sağlığını etkileyen sisin, bu hafta içerisinde etkisini yitirmesi bekleniyor.

(AA, Yesilgazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.