Dünyaİklim KriziManşet

Çin’de sel felaketi: Can kaybı 33’e yükseldi

0

Çin‘in Hınan eyaletinde şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 33’e yükseldi. Kayıp ihbarı yapılan sekiz kişi için ise arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Hınan bölge meteoroloji bürosu, Hınan’ın kuzeyindeki dört şehir için alarm seviyesini en yüksek seviyeye çıkardı.

Eyalette 73 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı. Sel felaketinden, 1 milyon 200 binden fazla kişinin etkilendiği ifade edildi.

46 nehir taştı

Hınan’ın başkenti Cıngcou yerel yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, selin kontrol altına alınmasının çok zor olduğu belirtilerek, felaketin seviyesi “olağanüstü yüksek” olarak tanımlandı.

Yağışlar nedeniyle birçok bölgede elektrik ve su kesintisi ile ulaşımda aksamaların yaşandığı Hınan’da, 46 nehir taştı.

Son 1000 yılın en büyük yağışı

Kurtarma çalışmalarının önümüzdeki günlerde de devam etmesiyle can kayıplarının artması bekleniyor. The Guardian’ın aktardığına göre Çin medyası, yağışları “son 1000 yılda görülmemiş” olarak nitelendirdi.

Sosyal medyada yayınlanan videolar, yüzlerce arabanın ana caddelerde yüzdüğü ve insan kalabalığının birbirlerini yollardan ve su basmış binalardan kurtarmak için insan zincirleri oluşturduğu selin ciddiyetini gösterdi.

 

Xinhua’nın haberine göre, 9 bin hektardan fazla tarım alanına zarar veren sel ve su baskınlarının ülke ekonomisine maliyeti 11,3 milyon dolar oldu.

Ölümlerin çoğu metroda yaşandı

Teyit edilen ölümlerin en az 12’sinin meydana geldiği düşünülen metro sisteminde, tüneller, platformlar ve vagonlarda su seviyesi bel hizasına kadar çıktı.

Hayatta kalmayı başaran yolculardan biri sosyal medyada “Su göğsüme ulaştı. Gerçekten korktum, ama en korkunç şey su değil, vagonda azalan hava kaynağıydı” ifadelerini kullandı.

Çin’in yağışlı mevsiminde sel sık görülüyor. Ancak Çin’in hızlı kentleşmesi ve küresel iklim krizi nedeniyle yağışların etkileri on yıllar boyunca daha da kötüleşti.

Bu yaz Çin’in birçok yerinde aşırı hava olayları meydana geldi. Sichuan eyaletindeki yüz binlerce sakin, bu ay sel ve toprak kaymaları nedeniyle taşınmak zorunda kaldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.