DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Çin’de risk gruplarından anal numune alınmaya başlandı

0

Çin devlet televizyonu CCTV,  testte burun ve boğazdan numune alınması ve taşınmasında kullanılan pamuklu çubuklar, bu kez anal numune almak için kullanıldığını duyurdu.

CCTV’nin haberinde, geçen hafta başkent Pekin‘in teyitli koonavirüs vakaları kaydedilen mahallelerinin sakinlerinden çubukla anal numune alındığı kaydedildi. Karantina tesislerinde tutulanlar da aynı şekilde testten geçirildi.

Sosyal medyada aşırı müdahaleci bulunarak tepki çeken uygulamayı, doktorlar, virüsün saptanmasında daha etkili olmasıyla gerekçelendirdi.

CCTV’ye konuşan Pekin‘deki You’an Hastanesi‘nin üst düzey doktorlarından Li Tongzeng, anal numune alma yönetiminin, enfekte kişileri saptama oranını artırabileceğini, zira virüsün solunum yollarına kıyasla anüste daha uzun süre kaldığını söyledi.

‘Büyük aşağılama’

Çin Twitter’ı Weibo’da ise kullanıcılar dehşete düştüklerini söyledi. Guangdong eyaletinden bir kullanıcı “İlgili herkes sonra çok utanacak” derken ülkeye girişlerde test yapılmasından ötürü, bir kullanıcı, “Çin’e daha önce dönüş yaptığım için şanslıymışım meğer” ifadelerini kullandı. Bir başkası  “Zararı az, ama aşağılaması büyük” diye yazdı.

Bir Weibo anketinde de katılanların yüzde 80’i i bu yöntemi  “kabul edilemez bulduklarını” kaydetti. 

Yeni testleri destekleyen Çinli doktorlar da yöntemin verdiği “rahatsızlık” yüzünden yalnızca karantina merkezleri gibi belirli gruplarda kullanılmasının mantıklı olduğunu söyledi.

Sıkı önlemlere dönüş

Çinli yetkililer, genellikle dünyanın en büyük yıllık göçü olarak adlandırılan önümüzdeki ay Ay Yeni Yılı’nın yaklaşmasından dolayı endişeli. Pandemik olmayan bir yılda tatil boyunca yaklaşık 3 milyar seyahat yapılıyor, bu da tek bir belirtisiz koronavirüs vakasının bile ülke çapında hızla yayılabileceği anlamına geliyor .

Çin, tatilden önce 50 milyon insanı aşılamaya çalışıyor, ancak bu nüfusunun yüzde 4’ünden az, yani kitlesel bulaşmayı önlemek için çok düşük bir oran.

Yetkililer son haftalarda kısıtlamaları sıkılaştırdı ve on milyonlarca insan münferit salgınların yaşandığı bölgelerde kilit altına alındı. Daha önce olduğu gibi, denizaşırı ülkelerden gelen yolcular doğrudan iki haftalık otel karantinasına giriyor – ancak şimdi önlemlere üçüncü hafta ev karantinası ve dördüncü hafta sağlık görevlilerine günlük raporlar verilmesi de eklendi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.