SağlıkDünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Çin’de ortaya çıkan virüs diğer ülkelere yayılıyor

0
Fotoğraf: AFP

2002 yılında 774 kişinin ölümüne yol açan SARS virüsünden sonra, Çin kaynağı henüz bilinmeyen yeni bir virüs salgınıyla karşılaştı. Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan virüs sebebiyle şu ana kadar üç kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamada virüsten etkilenen kişi sayısı ise 205 olarak verildi.

Virüs orta derece solunum yolu hastalıklarından ölüme varana kadar değişik spektrumda etkiler gösteriyor. Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda test edilmesi sonucu Çinli yetkililer ve Dünya Sağlık Örgütü, enfeksiyonun koronavirüs (corona virus) olduğu sonucuna vardı.

‘SARS’ın hatırası hala taze’

Koronavirüsler, daha büyük bir virüs ailesi türü ancak sadece 6’sı (yeni virüsün etkilerinin kanıtlanmasıyla birlikte 7 olacak) insanlara bulaşabiliyor. Bir koronavirüsün yol açtığı şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), Çin’de 2002 yılında salgından etkilenen 8 bin 98 kişiden 774’ünün ölümüne yol açmıştı.

Koronavirüs illüstrasyonu

BBC Türçe’de yer alan habere göre Doktor Josie Golding, “SARS’ın hatıraları hâlâ taze, korkunun çok büyük olmasının nedenlerinden biri bu, ancak bu tür hastalıklarla mücadele etmek için artık çok daha hazırlıklıyız” ifadelerini kullandı.

Uçakta gelenlere tarama

Endişe yaratan durumlardan biri ise virüsün diğer ülkelerde de görülmeye başlanmış olması. Kaynağı Çin’in Vuhan kenti olan virüs Tayland, Japonya ve Güney Kore‘de de rastlandı. Bu ülkelerde dört vakanın virüs taşıdığı bildirildi. Hastalığa yakalanan kişilerin yakın zamanda Vuhan’a seyahat etmiş olduğu da açıklanan bilgiler arasında

Singapur ve Hong Kong, Vuhan’dan hava yoluyla gelen yolcularda tarama yapmaya başladı, ABD’li yetkililer de San Francisco, Los Angeles ve New York havalimanlarında Cuma gününden itibaren benzer tarama uygulamaları başlatacaklarını duyurdu.

İngiliz turistin tedavisi sürüyor

Tayland’a turist olarak giden 32 yaşındaki Ash Shorley, Tayland’ın sahil kentlerinden Phuket’te virüse yakalandığı biliniyor. İngiltere basınında yer alan haberlere göre Shorley’in hayati tehlikesi sürüyor.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.