ManşetSağlık

Çin’de insana bulaşan ilk H3N8 kuş gribi vakası tespit edildi

0

Çin‘de kuş gribinin H3N8 varyantı ilk kez  bir insanda tespit edildi. Daha önce köpek, at, kuş gibi hayvanlarda tespit edilen H3N8 virüsüne dört yaşında bir çocukta rastlandığı duyuruldu.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC),  Zhumadian kentindeki çocuğun, 5 Nisan’da ateş ve diğer semptomlar geliştirdiğini ve durumu kötüleşince 10 Nisan’da hastaneye kaldırıldığını duyurdu.

Komisyon yaptığı açıklamada, yakın temasta virüsün bulaşmadığını, pandemiye dönüşme riskinin düşük olduğunu açıkladı. İlk değerlendirmelere göre varyant henüz insanları etkili bir şekilde enfekte etme yeteneğine de sahip değil.

Komisyon ayrıca çocuğun ailesinin tavuk ve inek yetiştiriciliği yaptığını, bu hayvanlarla yakın temasta olduğunu fakat nasıl enfekte olduğunun henüz anlaşılmadığını belirtti. Ailenin sağlık durumunun ise iyi olduğu açıklandı.

Daha önce insanda tepit edilenH1N1, H5N1, H2N2, H7N9 virüslerinin aksine H3N8’in ilk kez bir insana bulaştığı kaydedildi. Çin’de 2021 Haziran ayında da başka bi kuş gribi virüsü H10N3, ilk kez bir insanda tespit edilmişti. 

Kuş gribi nedir?

Kuş gribi, insanlarda da gribe sebep olan influenza virüslerin A tiplerinin sebep olduğu, evcil, memeli, ve kanatlı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir enfksiyondur.

Bu virüsler hemaglutinin (H) ve nörominidaz (N) antijenlerine göre sınıflandırılır. Kuşlarda hastalık yapan influenza virüsünün 15 alt tipi vardır.

İnfluenza A virüsleri genellikle insanları doğrudan enfekte etmez ve insanlar arasında dolaşmaz. İnsanda bu virüslerle oluştuğu bildirilmiş doğal enfeksiyon sayısı çok azdır. İnsanlardaki enfeksiyonların, enfekte olmuş kümes hayvanları veya kontamine yüzeylerle temas sonucunda geliştiği düşünülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından insandan insana geçiş olmadığı belirtilmekle birlikte literatürde sağlık çalışanları, kümes hayvancılığında çalışan işçiler ve aile üyeleri arasında şüpheli enfeksiyon vakaları bildirilmiştir.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.