Çin, Washington Post ve The Guardian’ı engelledi

İki gazetenin internet sitelerine uygulanan sansür, Tiananmen Meydanı katliamının 30. yıldönümüne denk getirildi. Ülkede başta Wikipedia ve WhatsApp olmak üzere, bir çok site ve uygulama yasaklı, hoşa gitmeyen haberler yayımlayan kurumların siteleri de toptan engelleniyor.

Çin’de Washington Post ve The Guardian’ın web siteleri sansürlendi. Tiananmen Meydanı katliamının 30. yıldönümüne denk gelen sansür sonucunda Çin hükümeti Washington Post ve The Guardian’ı “kara liste”ye aldı.

Çin’in sansür uygulamalarını izleyen Greatfire.org internet sitesine göre, Washington Post ve The Guardian’ın internet siteleri, Çin hükümetinin “Büyük Güvenlik Duvarı (Great Firewall)” adını verdiği ve web üzerindeki belirli alan adlarına erişim engeli getiren merkezi yazılımın filtrelediği uluslararası yayınlar arasına katıldı.

Bu hafta sonuna kadar Washington Post ve The Guardian, VPN kullanılmadan Çin’den hala düzenli olarak erişilebilen son birkaç İngilizce yayın yapan site arasındaydı.

CNN’de geçen hafta engellendi

CNN çalışanları da, hazırladıkları Tiananmen dosyası nedeniyle hafta içinde web sitelerine erişim engeli getirildiğini duyurmuştu. Haberi kendi internet sitelerinden de duyuran Post ve Guardian, Çinli yetkililerin, 4 Haziran 1989’daki Tiananmen Katliamı’nın 30. yıldönümü öncesinde aşırı hızda çalışmaya başladıklarını yorumunu yaptı ve hükümetin popüler mesajlaşma uygulaması WeChat üzerinden olaya ilişkin anahtar kelimeler veya resimler yayınlanmasını ve gönderilmesini yasakladığını açıkladı.

Birçok site yasaklı

Ülkede Wikipedia’nın her dil sürümü de Mayıs ayının ortasında tamamen yasaklanmıştı. Çin nadiren olsa da, web sitelerini engellemek için gerekçelerini ilgililere bildiriyor ama yasağın kalıcı olup olmayacağı konusunda açıklama yapmıyor. Bloomberg, New York Times, Reuters ve Wall Street Journal gibi siteler de Çin’de yıllarca engelli kaldı. Ayrıca Dropbox, Slack ve WhatsApp gibi diğer popüler hizmetler de Çin’de yasaklanan uygulamalar arasında.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR