DünyaManşet

Çin tarafından Mars’a gönderilen uzay aracı gezegenin yüzeyine iniş yaptı

0

Çin tarafından bir hafta önce Mars‘a gönderilen Zhurong isimli uzaktan kumandalı uzay aracının iniş kapsülünden gezegenin yüzeyine iniş yaptığı duyuruldu.

Çin’in uzaktan kumandalı uzay aracı, geçen hafta Mars’a inen kapsüldeydi. Mars’ın yüzeyine indirilen araç, gezegenin yüzey toprağını, atmosferini incelemek ve yer altı suları veya buzları da dahil olmak üzere yaşam belirtilerinin aranması için gönderilmişti.

Fotoğraflar paylaşılmıştı

Ateş Tanrısı anlamına gelen Zhurong’u taşıyan Tianwen-1 aracı Şubat ayında Mars yörüngesine girmişti ve o günden bu yana kızıl gezegendeki Utopia bölgesinin fotoğraflarını gönderiyordu. Uzay aracı, 15 Mayıs’ta Mars’ın kuzeyindeki Utopia Planitia bölgesine inmiş; Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) da Mars’tan gelen fotoğrafları web sayfasında paylaşmıştı.

Temmuz 2020’de yola çıkan Zhurong, yedi ayda Mars’a ulaşmıştı. Uzay aracının yörüngeye oturması yaklaşık üç ayı bulmuştu.

Çinli bilim insanları, aracın en az 90 Mars günü incelemelerini sürdürmesini planlıyor.

Güneş enerjili 240 kiloluk altı tekerlekli Zhurong,  gezegenin kuzey yarımküresindeki Utopia Planitia havzasında incelemeler yapacak.

Utopia Planitia, 3 bin kilometreden daha geniş, devasa bir havza. Havzanın Mars’ın oluştuğu ilk yıllardaki bir çarpmanın etkisiyle oluştuğu belirtiliyor. Çok uzun zaman önce bu havzada bir okyanus olduğuna dair belirtiler de var.

Uydu görüntülerine göre havzanın derinliklerinde ciddi miktarda buz kütleleri olması da kuvvetli bir ihtimal.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.