Çin yeni bir nükleer enerji projesine izin verdi. Bu gelişme, Fukuşima felaketinden sonra ülkede yeni nükleer santral yapımının geçici olarak durdurulmasından beri bir ilk olma özelliği taşıyor.
Çin Genel Nükleer Enerji Grubu, ülkenin kuzaydoğusunda bulunan Liaoning bölgesindeki Hongyanhe Projesi’nin ikinci aşamasında iki adet 1 GW kurulu gücünde reaktör inşası için lisans aldı.
Hongyanhe Projesi yöneticisi Yang Xiaofeng , projede yurt içinde üretilen üçüncü nesil reaktör teknolojisi ACPR1000’in kullanılacağını söyledi.
Çin 2011 Fukuşima felaketinden sonra yeni reaktörlerin yapımını durdurma kararı vermiş ve var olan reaktörlere bir yıl boyunca güvenlik denetimi yapmıştı.
Çin durdurma kararını 2012 yılında kaldırmıştı, ancak ülkede şimdiye kadar yeni bir nükleer proje onaylanmamıştı. Pekin üçüncü nesil reaktörleri kullanarak en yüksek güvenlik standartlarına uyacağını söyledi.
100 milyar dolar tutarında bir genişleme programı ile Çin 2020 yılına kadar yerli nükleer enerji kapasitesini 2014 yılı sonundaki 20,3 GW’tan 58 GW kurulu güce artırmayı hedefliyor. Ancak bu kapasitesi hedefi, Çin’in 2020 yılındaki öngörülen toplam elektrik ihtiyacının yalnızca %3’ünü karşılıyor.
Çin ayrıca Hualong 1 ve CAP1400 gibi yurt içinde üretilen üçüncü nesil reaktörleri yüz milyarca dolar potansiyeli olan deniz aşırı piyasaya ihraç etmeye de çalışıyor.
Ancak sektör yöneticileri ve analistler bunun önünde önemli bir engel bulunduğunu söylüyorlar: Çin’in bu santralleri inşa edebileceğini ve işletebileceğini önce kendi ülkesinde kanıtlaması gerekiyor.
(Yeşil Gazete, Reuters)