Çin, Fukuşima felaketinden beri ilk nükleer proje onayını verdi

Çin yeni bir nükleer enerji projesine izin verdi. Bu gelişme, Fukuşima felaketinden sonra ülkede yeni nükleer santral yapımının geçici olarak durdurulmasından beri bir ilk olma özelliği taşıyor.

68.çin fukuşimadan sonra ilk nükleer onayı.yeşil gazete

Çin Genel Nükleer Enerji Grubu, ülkenin kuzaydoğusunda bulunan Liaoning bölgesindeki  Hongyanhe Projesi’nin ikinci aşamasında iki adet 1 GW kurulu gücünde reaktör inşası için lisans aldı.

Hongyanhe Projesi yöneticisi Yang Xiaofeng , projede yurt içinde üretilen üçüncü nesil reaktör teknolojisi ACPR1000’in kullanılacağını söyledi.

Çin 2011 Fukuşima felaketinden sonra yeni reaktörlerin yapımını durdurma kararı vermiş ve var olan reaktörlere bir yıl boyunca güvenlik denetimi yapmıştı.

Çin durdurma kararını 2012 yılında kaldırmıştı, ancak ülkede şimdiye kadar yeni bir nükleer proje onaylanmamıştı. Pekin üçüncü nesil reaktörleri kullanarak en yüksek güvenlik standartlarına uyacağını söyledi.

100 milyar dolar tutarında bir genişleme programı ile Çin 2020 yılına kadar yerli nükleer enerji kapasitesini 2014 yılı sonundaki 20,3 GW’tan 58 GW kurulu güce artırmayı hedefliyor. Ancak bu kapasitesi hedefi, Çin’in 2020 yılındaki öngörülen toplam elektrik ihtiyacının yalnızca %3’ünü karşılıyor.

Çin ayrıca Hualong 1 ve CAP1400 gibi yurt içinde üretilen üçüncü nesil reaktörleri yüz milyarca dolar potansiyeli olan deniz aşırı piyasaya ihraç etmeye de çalışıyor.

Ancak sektör yöneticileri ve analistler bunun önünde önemli bir engel bulunduğunu söylüyorlar: Çin’in bu santralleri inşa edebileceğini ve işletebileceğini önce kendi ülkesinde kanıtlaması gerekiyor.

 

(Yeşil Gazete, Reuters)

Ayşe Ceren Sarı
Ayşe Ceren Sarı

ODTÜ İktisat mezunu. Lisans eğitiminin ortasından beri yeşil ekonomist ve aktivist. Norveç Ekonomi Üniversitesi’nde Enerji, Çevre, Doğal Varlıklar Ekonomisi ve Uluslararası İşletme yüksek lisansları yaptı, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji politikaları konularında uzmanlaştı. Bu sırada Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde geçirdiği sürede ekolojik ekonomi okuluyla tanıştı, sonunda deli olmadığını anladı, sevindi. Şu anda da Sivil Toplum Çalışmaları alanında yüksek lisans yapıyor (Yüksek lisans seviyor). Degrowth, politik ekoloji, ekolojik müşterekler, ekolojik adalet, toplumsal cinsiyet, göçmen meselesi, demokrasi-temsiliyet-katılım, kent hakkı gibi konularla ilgileniyor, kafasını açmaya çalışıyor. Sivil itaatsiz. Kedi olmadan devrim olmaz diyor. Yeşil Gazete’de çeviri havuzu editörlüğü yapıyor, yetişebilirse ilgilendiği konular dahilinde yazılar yazmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR