EnerjiManşet

Çin Bilimler Akademisi: Hava kirliliğinden fosil yakıtlar sorumludur

0

Çin Bilimler Akademisi (CAS), yayınladığı araştırmada hava kirliliğindeki artışın grafiklerden taştığı Pekin’ deki kirliliğin en büyük nedeninin fosil yakıt yakılması olduğunu belirledi.

Başkentin hava örneklerini sezonluk bazda analiz eden CAS çalışmada hava kirliliğinden, kömür yakılmasının %18, endüstriyel kirliliğin %25, ikincil inorganik aerosollerin %26 oranında sorumlu olduğunu belirledi. Tüm bu kaynakların birleşimi yani fosil yakıt kullanımı %69 oranında hava kirliliğine neden oluyor.

Çöplerin yakılmasının ve Pekin trafiğindeki 5,5 milyon aracın bu kirliliğin sadece yüzde 4’ ünden sorumlu olduğu tespit edildi.

Araştırma, Çin Hükümetinin, trafikteki araçları azaltma çabalarının Pekin’ in havasını temizlemede yetersiz olacağını Çin’ in enerji politikalarında tam bir revizyona ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Ancak, Çin’ in yakın zamanda kömürden vazgeçmeye hazır olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok. Çin geçen yıl, tüm dünyanın kömür talebinden daha fazla miktarda kömür ithal etti.  Büyümesini kömüre dayandıran ülkede şu an 2300’den fazla kömür santrali bulunuyor. Son veriler Çin’ in enerjisini %68 oranında kömürden karşıladığını gösteriyor.

Ocak ayında, Pekin rekor seviyede hava kirliliği yaşadı. Havadaki partikül madde metreküp başına 723 mikrogram seviyesindeydi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) metreküp başına 25 mikrogram veya daha altının insan sağlığı için ideal olduğunu belirtirken 300 mikrogram üzerini tehlikeli kabul ediyor.

Partikül madde (PM); çoğunlukla sülfat, nitrat, amonyak, sodyum klorür, karbon, toz ve sudan oluşur. PM parçacıkların büyüklüğüne göre sınıflandırılır. En küçük parçacık PM2.5, akciğerlerin derinlerine nüfuz etmesi nedeni ile en tehlikeli partikül madde olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ ne göre, partikül maddeye maruz kalmak kronik kalp-damar ve solunum hastalıkları riskini arttırıyor. Ayrıca Ekim ayında PM2.5′ in kanserojen madde olduğu resmen kabul edildi.

CAS bulgularının yayınlandığı gün, Çin’ in Toprak ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Wang Shiyuan, yaklaşık 3,33 milyon hektarlık alanın tahıl üretimi için aşırı kirli olduğu açıklamasında bulundu.

Haberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.