Toplamda 108 kişi hakkında açılan ve 28 kişinin tutuklu yargılandığı Kobane Davası’nda tutukluluk incelemelerinin yapılacağı ara duruşma Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
Mahkemede Kanada’daki Carleton Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan ve tez saha çalışmasını sürdürmek üzere İstanbul’da bulunduğu sırada, Kobani Operasyonu kapsamında gözaltına alınan Cihan Erdal da savunmasını gerçekleştirdi.
Altı aydır Sincan Cezaevi’nde özgürlüğünden mahrum tutulduğunu belirten Erdal, “İsmini koymakta zorlandığım bir iddianamede benimle ilgili herhangi bir iddia, niçin tutuklandığıma dair bir şey bulunmamaktadır. Buna rağmen manevi olarak ağır bir şiddet olarak tutuklamalarla karşı karşıyayım” ifadelerini kullandı.
Sadece HDP MYK üyesi olduğu için tutuklandığını ifade eden Erdal, “Ben toplantıya katılmamıştım bile. Kişisel olarak 6-8 Ekim’de herhangi bir çağrıda bulunmamışım. Kaldı ki bu çağrıların siyasi söylem sınırında kaldığı, yaşanan çok üzücü olayların bu çağrıların bir sonucu olarak değerlendirilemeyeceği tutuklamaya gerekçe gösterilemeyeceği AİHM’ Demirtaş kararında belirtilmiştir. Toplantıya katılmayan birisinin o çağrıda bulunamayacağı da Bilgen kararında ifade edilmiştir” dedi.
AİHM ve AYM kararlarının uygulanmasından fazlasını talep etmediğini belirten Erdal, “Benimle ilgili iki Facebook paylaşımlarına yer verilmiş. Herhangi bir nefret söylemi, şiddet çağrısı yok. Yasal bir paylaşım. Hiçbir şiddet olayı yok” açıklamasını yaptı.
HDP’nin internet sitesinden ve Evrensel Gazetesi’nden paylaşım yaptığını aktaran Erdal, “Bir baba oğlunu askerde kaybetmiş, acılı. Ben de bunu paylaşmışım. Bunun Kobani olaylarıyla ilgisi, benimle ilgisi izah edilmemiş. Ne yönden suç teşkil ediyor? Nasıl etki ediyor 6-8 Ekim olaylarına? Bir izah yer almıyor iddianamede” dedi.
Cihan Erdal savunmasının devamında “Hayatım boyunca, HDP MYK üyesi olduğum dönem de dahil olmak üzere, hiçbir yerden talimat almadım. MYK üyesi olmayan birisinin toplantıya katıldığına şahit olmadım. Şiddetle bir şeylerin değişeceğine hiçbir zaman inanmadım. Gözaltına dahi alınmadım. Bırakın bunu, en ufak bir soruşturmam bile olmadı” ifadelerini kullandı.
“‘Nasıl daha iyi bir akademisyen olurum?’, ‘Türkiye’nin ve dünyanın iyiliğine nasıl katkı sunabilirim?’ bunlardan başka bir derdim olmadı” diyen Erdal açıklamasına şu sözlerle devam etti:
2016’da doktoraya başladım, 2017’de Erasmus bursu kazandım. Ardından doktoramı Kanada’da devam ettirmeye karar verdim. 2018’den beri Kanada’da yaşıyorum. Kanada’ya taşınırken nüfus müdürlüğünü aradım, ev adresimi verdim, Türkiye’de ailemin ev adresini verdim. Her gittiğim yer belliydi. Her yıl ailemi ziyaret etmeye geldim. Akademik iş birliği için geldim. Yeğenimin doğumunu görmek için geldim. Birisinin aleyhine eylemim olduğuna dair bir inancım olsa gelir miyim? Kaçma şüphesi olan bir insan mıyım ben? Kaçma şüphesi taşıyan bir insan mıyım?
Demirtaş ve Yüksekdağ’ın mahkumiyetinin ardından Türkiye’ye geldiğini belirten Cihan Erdal, mahkemeye “Sayın Altan Tan’ın durumuyla hukuki açıdan hiçbir fark olmamasına rağmen, haklı olarak ona uygulanmayan tutukluluk tedbiri niçin benim için uygulanmıyor?” sorusunu yöneltti. Erdal savunmasını şu sözlerle tamamladı:
Sadece özgürlük hakkım ihlal edilmiyor. Masumiyet karinem, lekelenmeme hakkım ihlal ediliyor. Benim yerim kütüphanedir, üniversitedeki odamdır.”
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla başlatılan Kobani olaylarına ilişkin yedi ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında HDP’li siyasetçilerin yanı sıra akademisyenler; Cihan Erdal, Prof. Dr. Beyza Üstün ve Can Memiş de 25 Eylül Cuma günü gözaltına alındı.
Kanada’da doktora öğrencisi olan Erdal, tez araştırması kapsamında İstanbul’daydı. Erdal, 2 Ekim Cuma günü tutuklandı. Erdal, altı aydır hukuksuz bir şekilde Ankara’daki Sincan Cezaevi‘nde tutuluyor.
Kanada, Avrupa ve ABD’den çok sayıda akademisyen, öğrenci ve sivil toplum örgütü, Kobani operasyonu sırasında tutuklanan sosyolog akademisyen Cihan Erdal için büyük bir kampanya başlatmıştı. İki haftalık sürede kampanyaya 2 bin 500 kişi imza atmıştı.
Kampanyaya destek verenler arasında Enzo Traverso, Judith Butler, Etienne Balibar, Noam Chomsky, Silvia Federici, Toni Negri ve Wendy Brown gibi dünyaca ünlü birçok akademisyen bulunuyordu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…