ManşetEkonomiTarım-Gıda

Çiftçi borç batağı içinde: 2021’de çiftçinin borcu 97,3 milyar liraya ulaştı

0

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, bugün yaptığı açıklamada, çiftçilerin kredi borçlarına dikkat çekti. Aygun, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 İdari Faaliyet Raporu’na göre; 2003-2021 yıllarındaki 18 yılda çiftçinin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden 479,7 milyar TL kredi kullandığını görüyoruz. Ama ekonomik krizin derinleştiği 2021’de çiftçinin borç miktarı 97,3 milyar TL’ye ulaştı. Yani çiftçi, sadece 2021’de, sadece bir yılda, 18 yıllık borcun beşte biri kadar borçlandı” diye konuştu.

ANKA Haber Ajansı’ndan Ferhat Akgün’ün aktardığına göre; acizlik vesikası alan çiftçi sayısının 21 bin 333’e ulaştığını söyleyen Aygun, “Aciz belgesi, borçlunun tüm mallarının satılmış olmasına rağmen satılan mallardan elde edilen miktarın borçlarını ödemeye yetmemesi durumunda alacaklılara verilen belgedir. Çiftçimiz bu kadar acziyet içine düşmüştür. Çiftçimizi borç batağında boğdular” dedi.

Sorun: Girdi maliyeti

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 İdari Faaliyet Raporu’nun ‘Öneriler ve Tedbirler Bölümü’ne işaret eden Aygun, raporda ‘Çiftçinin tarımsal girdilere ulaşımı için gerekli tedbirler alınacaktır’ ifadesinin kullanıldığını belirterek şunları aktardı:

“Çiftçinin girdiye ulaşımında sorun yok ki. Sorun girdi maliyeti. Ama girdilerin sübvanse edileceği yönünde güvence vermiyor. Bu kafa ile ne tarım düzelir ne vatandaşımız ucuz gıda alabilir. İktidara sesleniyorum: Çiftçinin tüm bankalara, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizini silip uzun süreli borçlanma vadesi yapın. Yoksa geride ne çiftçi kalacak ne de tarım yapılacak arazi kalacak.”

‘Yeni nesil AKP’yle helalleşmeyecek’

Aygun, “Çocuklarımıza yeniden sağlıklı beslenme koşulları sağlanması için tarım sektörünün stratejik hale getirilmesi gerekiyor. Çiftçinin tüm girdi maliyetlerinin sübvanse edilmesi lazım. Aksi halde yeni nesil, AKP ile helalleşmeyecek. CHP iktidarında çiftçinin tüm girdilerini; mazot, gübresini sübvanse edeceğiz. Tüm borçlarının faizlerini sileceğiz, görülmemiş tarımsal destek ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.