EmekManşetTürkiye

CHP’nin raporu: 18 yılda 25 bin 716 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarlarının hüküm sürdüğü 18 yıla ilişkin iş cinayetleri raporunu açıkladı. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) verilerine de atıfta bulunulan çalışmada,  2002 ile 2020 yılları arasında en az 25 bin 716 işçinin “önlenebilir sebeplere rağmen” yaşamını yitirdiği belirtildi.

Rapora göre 2002 yılında 146 kişi iş cinayetlerinde ölürken, bu sayı yıllar itibariyle arttı ve toplamda 25 bin 716 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 

Torba yasa 

İktidarın,  “torba yasa” ile işçilerin kıdem tazminatı ve emeklilik haklarını gasp ettiğini kaydeden Tanrıkulu raporunda, “Eğer yasa kabul edilirse, güvencesiz çalışma yaygınlaşacak. 25 yaş altı ve 50 yaş üzerindeki işçiler için belirli süreli iş sözleşmesi 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilecek. 25 yaş altında ve 10 günden az çalışanlara yönelik düzenleme ile genç işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanması imkansızlaşacak” ifadelerini kullandı. 

SGK verileri

Raporda Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine atıfta bulunularak, “SGK’nın açıkladığı rakamlara göre ise, 2014 yılında 494, 2015 yılında 510, 2016 yılında 597 işçi meslek hastalığına yakalanmıştır. 2016 yılında ise meslek hastalığına yakalanan 72 işçi ‘geçici iş göremezlik’ nedeniyle ayakta, 79 kişi ise yatarak tedavi görmüştür” denildi.

Koronavirüs

Koronavirüs’ün görüldüğü mart ayından bu yana en az 325 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedilen raporda, İSİG’in işçi sağlığı ve güvenliği açısından salgınla ilişkili taleplerine de yer verildi:  

  1. Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
  2. İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
  3. Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
  4. İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
  5. Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
  6. İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
  7. Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

CİMER

Tanrıkulu, raporuna meslek hastalıklarıyla ilgili CİMER’e yapılan bir başvuruya gelen yanıtı da aldı. 

“2018 yılında Ankara, İstanbul ve Zonguldak Meslek hastanelerinden tarafıma iletilen cevaba göre, 2017 yılının ilk 11 ayında, bu 3 hastanede toplam 6 bin 948 hasta yatarak, 589 bin 568 hasta ise ayakta tedavi görmüştür.”

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.