EkolojiHayvan HaklarıManşetVideoYerel

CHP’li Polat: Dersim’de en büyük hasarı nesli tehlike altındaki hayvanlar ve endemik bitkiler gördü

0

Video-Haber: Ruşen TAKVA

*

17 gündür devam eden ve neredeyse her gün başka bir bölgenin yandığı Dersim‘den geriye küller kaldı. Yüzlerce hektar yeşil alanın yok olduğu, binlerce canlının zarar gördüğü yangınlara ilişkin konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, ‘’Nesli tükenmek üzere olan hayvanlar ve endemik bitkiler yok oluyor, bu büyük acı’’ sözleriyle bölgede yaşanan tahribatın vahametini anlattı.

Bölgedeki orman yangınlarında yangının en çok etkilediği Hozat-Ovacık arasında bulunan Karaoğlan mevkii ve Munzur Vadisi Milli Parkı’nda bulunan Fırtına Veli Çeşmesi bölgelerindeki yangınlar hafta sonu itibariyle söndürüldü. Bu bölgelerde soğutma çalışması devam ediyor. Kutuderesi bölgesi ise yangının hala aktif olduğu, ancak kontrol altına alındığı bir alan.

Nesli tükenmek üzere olan hayvanlar ve endemik bitkiler yok oluyor

Dersim Belediyesi, ilçe belediyeleri, AFAD ve gönüllü ekiplerle beraber günlerdir süren yangınlar sırasında kente giden CHP’li vekil Polat Şaroğlu,  yangın boyunca yaşananları ve mevcut durumu Yeşil Gazete’ye değerlendirdi. Bölgenin meşe ağaçlarıyla kaplı olduğunu belirten Şaroğlu, yangınlarda yüzlerce endemik bitkinin yok olduğunu kaydetti:

“Bu bölge meşe ormanlarıyla kaplı. Meşe yansa da belki kendi kendine yeniden yetişebilir. Ancak yörede en büyük zararı gören endemik bitkiler. Böyle bir durumla yüz yüze gelirsek bunun bir telafisi yok. Elbette yüreğimiz sızlıyor. Yangının olduğu yer Milli Park olduğu için belki yüzyıllık ağaçlarımız vardı. Nesli tükenmek üzere olan hayvanlar ve endemik bitkiler yok olursa daha büyük acı olur.’’

‘Gönderilen iki helikopter yetersiz kaldı’

Bölgede yangınların art arda geliştiğini kaydeden Şaroğlu, bölgenin coğrafik şartlarına dikkat çekerek söndürme çalışmalarını sürdüren iki helikopterin yetersiz kaldığını ifade etti:

“Maalesef bir yeri söndürürken bir başka yerden yangın haberi alıyoruz. Yangının ilk çıktığı yerler söndürülürken şu an Akyurt ile Nazimiye bölgelerindeki Şehit Mehmet Karakol Alanı‘nda yeniden yangının çıktığını öğrendik. Hava araçları oraya kaydırıldı. Pülümür ilçesi Balkaya Bölgesi’nde de bir yangının çıktığı söyleniyor, karadan müdahale ediliyor ama mutlaka oraya da havadan müdahale edilmesi lazım.”

Son olarak bir çağrıda bulunan Şaroğlu, takviye helikopterlerin bölgeye gelmesini istediklerini belirterek sözlerini şöyle bitirdi:

“Her kurum canla başla mücadele ediyor ama iki helikopter yeterli değil. İlgili yerlere çağrı yaptık başka helikopterlerin gönderilmesi için. Çünkü yangınların sonu gelmiyor. Bir yer söndürülürken başka bir yerde yangın çıkıyor.’’

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.