CHP’li milletvekili Sera Kadıgil: Sanata ayrılan bu bütçe sanatçıya reva mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ayrılan bütçenin azlığını eleştiren Sera Kadıgil, 'Tiyatrolarımız çöküyor, müzisyenlerimiz intihar ediyor, sahneler kapanıyor. Yandaş müteahhitlere verdiğiniz paranın bir kısmını, bir zahmet, bu Türkiye’nin sanatçılarına ayırmanızı rica ediyorum' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların 2021 yılı bütçelerinin görüşmeleri yapıldı. Komisyon görüşmesinde söz alan CHP Milletvekili Sera Kadıgil, sanata ayrılan bütçenin azlığına tepki gösterdi.

Kadıgil ayrılan 6 milyar 16 milyonluk bütçe hakkında “Kültür Bakanlığı’na reva görülen bir yıllık bütçe Osmangazi Köprüsü’nden geçemeyen arabalara 2020 yılının ilk altı ayında ödenenden az” ifadelerini kullandı.

‘Muzır neşriyat diye bir şey icat edildi’

CHP’li Kadıgil Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un geçen yıl bandroller üzerinden kurduğu “Türkiye’de sansür kesinlikle yapılmamaktadır” cümlesinin oldukça iddialı bir cümle olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘Muzır neşriyat’ diye bir şey icat ettiler. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı işine gelmeyen bütün yayınları çatır çatır yasaklıyor.  Bundan bilginiz var mı? Neşeli Günler, Adile Naşit’in filmi bilirsiniz. Şener Şen’in canlandırdığı Rıza’nın ‘İçişleri Bakanı arkadaşımdır, aradım’ cümlesini yasakladılar. Böyle saçmalıklar yaşanırken siz ‘Türkiye’de sansür yok” cümlesini kuruyorsunuz.

Bu cümleyi kurduğunuz günlerde  Ankara Birlik Tiyatrosu, Malatya’da oyun oynamak için  başvuru yaptı. Fakat salon verilmedi kendilerine.  Önerge ile size sorduk; ‘Neden?’ Siz de yolladığım önergeye şöyle cevap verdiniz: ‘Hayır, orada tadilat vardı, o yüzden tahsis yapılamadı.’ Ama bence ayıp ettiniz bu cevapla çünkü 15 Aralık’ta oyun oynanmasına izin verilmeyen yerde 9,11,12 Aralıkta başka oyunlar sahnelendi, 16’sında etkinlik, 17’sinde konser, 20’sindeyse anma gecesi düzenlendi.

‘Kayıp eserler nerede?’

Müze ve üniversitelerdeki kayıp eserleri de gündeme getiren Kadıgil, Gaziantep Zeugma Müzesi’nde görev yapan arkeolog Merve Kaçmış’ın envantersiz eserlerin üzerine zimmetlenmesi için mobbing yapılması sonucu intihar ettiğini de hatırlattı:

4 bin 399 adet kültür varlığının başka ülkelerden ülkemize geri getirildiğini söylüyorsunuz, çok da güzel yapıyorsunuz. Benim de çok içimi yakıyor yurt dışındaki müzelerde özellikle Anadolu’dan kopartılıp götürülen eserleri görmek.  Bu konuda teşekkür ediyorum ama mesela Zeugma Mozaik Müzesi’nde 10 eser kayıp, Antalya’da ki bir arkadaşımız intihar etti hatırlarsanız o dönemi- Antalya Arkeoloji Müzesi’nde inceleme başlattınız hala sonucunu bekliyoruz.

Resim ve Heykel Müzesi’nden 302 tablo kayıp hâlâ bulunamadı ve Sayıştay diyor ki; ‘2 üniversiteden 844 eserimiz şu anda kayıp.’ Yani yurt dışından eser getirmeniz iyi, güzel ama bu yaptığınız maalesef tavanımız şakır şakır akarken yerleri silmeye benziyor.

‘Yardımlar sanatçının dişinin kovuğuna gitmiyor’

Pandemi koşullarından etkilenen dizi sektöründeki çalışanları ve tiyatroları da gündeme getiren Sera Kadıgil,  “Türkiye’de bir tiyatronun aylık kirası 5-10 bin lira, insanlara kişi başı, tiyatro başı düşen desteğiniz, teşvikiniz 15 ile 25 bin TL; yedi aydır kimse perde açamıyor yani dişinin kovuğuna gitmeyen yardımlar var” ifadelerini kullandı.

Sanata bu kadar para ayrılırken çok fazla paranın da çarçur edildiğini belirten Kadıgil, “Kolombiya dediğimiz devlet, 20 milyon dolar harcadı, bizim 8 katımız harcadı. Almanya, İspanya, Amerika örneği vermiyorum size. Bu bütçeler Türkiye’nin sanatçısına, Türkiye’nin tiyatrosuna reva görülebilecek bütçeler değildir” dedi.

CHP’li milltetvekili konuşmasını “Biz sizden bir şeyler istiyoruz artık Sayın Bakan, biz sizden bir şeyler istiyoruz tiyatrolar adına. Çünkü tiyatrolarımız çöküyor, müzisyenlerimiz intihar ediyor, sahneler kapanıyor, sinema salonları kapanıyor. Paranız yok biliyorum ama eğer siz Bakansanız, ben elinizi masaya vurmanızı ve otoyollara, yandaş müteahhitlere verdiğiniz paranın bir kısmını, bir zahmet, bu Türkiye’nin sanatçılarına ayırmanızı rica ediyorum” sözleriyle tamamladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kentlerde ve İstanbul’da taksi meydan savaşları

Bunca yıl taksi sayısı artışının önünü kapatan iktidar bloğu neden bu defa izin verdi? Değişen nedir?

Enflasyon, fiyatlar ve döviz kurları

Enflasyonun fiyatlar üzerinde yarattığı tahribat yanı sıra kurlara müdahale edilerek ekonomideki dengelerin iyice bozulması insanların ve firmaların önündeki belirsizlikleri daha da artırdı.

[İklim Masası] Karbon kredileri emisyonları azaltmada işe yarıyor mu?

Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’nin 2023 İzleme Raporu'na göre, karbon kredileri çoğunlukla etkili olmadığı gibi, gerçek karbonsuzlaşma çalışmalarını da yavaşlatma riski taşıyor.

Yurttaşlar, sokakta yaşayan hayvanlar için 1 Eylül’de Yenikapı’da mitingde!

Yaşam hakkı savunucuları, sokakta yaşayan hayvanları toplanarak barınaklara gönderilmesin ve öldürülmesinler diye; hayvanların haklarını korumak adına, 'katliam yasasına' karşı İstanbul'da bir araya geliyor.

Shell, petrol ve gaz arama- geliştirme iş gücünü yüzde 20 azaltıyor

Petrol ve gaz devi Shell, yeni CEO'nun 'maliyet düşürme' çalışmaları kapsamında petrol ve gaz arama-geliştirme iş gücünü yüzde 20 oranında azaltacak.

EN ÇOK OKUNANLAR