EmekKoronavirüs SalgınıManşetTürkiye

CHP’li Erbay: Turizm sektöründe çalışanlar bir an önce aşılanmalı

0

CHP Muğla Milletvekili Avukat Burak Erbay, Covid-19 salgını nedeniyle turizm sektöründe yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme getirdi.

Erbay, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2020’de dünya turizm sektöründe 1,3 trilyon dolarlık gelir kaybı yaşandığını, dünya turizminin 2019 yılı seviyesine dönmesinin dört yılı alacağını söyledi.

‘Turist sayısı 16 milyona geriledi’

Turizm gelirlerinin Türkiye ekonomisi için çok büyük öneme sahip olduğunu belirten Erbay, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında önemli oranda gelir kaybı yaşandığını, ancak Avrupa’daki hızlı aşılama çalışmaları sonucunda 2021 turizm sezonunun hareketli geçme ihtimali olduğuna dikkat çekti.

Buradan elde edilecek gelirin Türkiye ekonomisinin iki temel sorunu olan dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kapanmasında önemli bir faktör oluşturacağını belirten Erbay, “2020 yılında ülkemize gelen turist sayısı 16 milyona, turizm geliri de 12 milyar dolara gerilemiştir. Bu tablo, ülkemiz ekonomisi açısından çok büyük bir kayıptır” dedi.

Turizm sektörü yeni düzenlemeler bekliyor

Turizm sektörünün 3 milyon 500 bin kişiye istihdam sağladığını vurgulayan CHP’li vekil, bu sektörde çalışanların pandemi döneminde gerekli devlet desteğini alamadığını belirtti.

Turizm sektörü temsilcilerinin birçok konuda yeni düzenlemeler ve destek paketleri beklediğini belirten Erbay, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

  • SGK ve KDV gibi ödemeleri kriz dönemi boyunca kaldırılmalıdır. Mevcut krediler faizsiz olarak bir yıl ertelenmelidir.
  • Tur operatörü, konaklama ve yeme-içme sektörü işletmelerine, Avrupa’daki örneklerinde olduğu gibi karşılıksız destek verilmelidir.
  • Ayrıca salgın nedeniyle büyük rağbet gören yat ve tekne turizminde KDV oranı, otel konaklamalarında olduğu yüzde 1’e indirilmeli, alkol satışı yapmayan bu tür işletmelerde TAPDK vergisi tamamen kaldırılmalıdır.

‘Gecikmeden turizm çalışanları aşılanmalı’

Dünyada aşılama sayılarındaki hızlı artışın da umut vadettiğini söyleyen Erbay, “Ev sahibi olarak bizim de gerekli hazırlıkları yapmamız gerekiyor” çağrısında bulundu.

Erbay, “Tabi ki öncelikli olarak eğitimciler ve güvenlik görevlileri aşılanmalı daha sonra da gecikmeden turizm çalışanları aşılanmalı ve 2021 turizm sezonunun da kaybedilmesinin önüne geçilmelidir” dedi.

 

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.