CHP’li Biçer Karaca: Gıda güvenliği iklim krizinin sonucudur

 Gıda güvenliği ve güvenli gıdaya erişimin iklim krizinin bir sonucu olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Türkiye’de son 13 yılda kaybedilen tarım arazisi miktarının 2,4 hektar olduğunu belirterek, “Gerekli önlemleri almazsak gıda üretebileceğimiz alanlar kalmayacak’ dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca gıda güvenliğinin ve güvenli gıdaya erişimin araştırılması, risklerin değerlendirilmesi için araştırma komisyonu kurulması amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

Son 13 yılda, 2,4 hektar tarım arazisini kaybettik

 Gıda güvenliği ve güvenli gıdaya erişim meselesinin iklim krizinin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Biçer Karaca, “Dünyada ve Türkiye’de iklim krizi ve teknolojik gelişmeler sonucu değişen toplumsal yapı ve ekonomik dönüşüm, gıda güvenliği risklerini ve güvenli gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıları da beraberinde getirdi” diye konuştu. Biçer Karaca, Türkiye’de son 13 yılda kaybedilen tarım arazisi miktarının 2,4 hektar olduğunu belirterek, “Gerekli önlemleri almazsak gıda üretebileceğimiz alanlar kalmayacak’ dedi.

Bakanlık denetimleri yetersiz, TBMM harekete geçmeli

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla gıda sorununa dikkat çeken CHP Genel Başkan  Yardımcısı şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda denetimi sonucu halk sağlığını tehdit eden firmaların listesini yayınlandı. Bakanlığın yeterli ve sistematik denetim yapması gerekiyor. Ancak ne yazık ki insan hayatına, sağlık hakkına gereken önem ne yazık ki verilmiyor. Gelecek nesillerden emanet aldığımız doğa ile uyum içinde, güvenilir gıdaya ve su hakkına erişim engellerinin ortadan kalkması gerekiyor.”

Komisyon önerisi

Gülizar Biçer Karaca gıda konusunda farklı disiplinlerce ve konusunun uzmanlarının görüşleri doğrultusunda, iklim krizinin sonuçları ve riskler dikkate alınarak TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR