Tarım-GıdaManşet

CHP’li Biçer Karaca: Gıda güvenliği iklim krizinin sonucudur

0

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca gıda güvenliğinin ve güvenli gıdaya erişimin araştırılması, risklerin değerlendirilmesi için araştırma komisyonu kurulması amacıyla TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

Son 13 yılda, 2,4 hektar tarım arazisini kaybettik

 Gıda güvenliği ve güvenli gıdaya erişim meselesinin iklim krizinin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Biçer Karaca, “Dünyada ve Türkiye’de iklim krizi ve teknolojik gelişmeler sonucu değişen toplumsal yapı ve ekonomik dönüşüm, gıda güvenliği risklerini ve güvenli gıdaya erişimde yaşanan sıkıntıları da beraberinde getirdi” diye konuştu. Biçer Karaca, Türkiye’de son 13 yılda kaybedilen tarım arazisi miktarının 2,4 hektar olduğunu belirterek, “Gerekli önlemleri almazsak gıda üretebileceğimiz alanlar kalmayacak’ dedi.

Bakanlık denetimleri yetersiz, TBMM harekete geçmeli

16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla gıda sorununa dikkat çeken CHP Genel Başkan  Yardımcısı şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda denetimi sonucu halk sağlığını tehdit eden firmaların listesini yayınlandı. Bakanlığın yeterli ve sistematik denetim yapması gerekiyor. Ancak ne yazık ki insan hayatına, sağlık hakkına gereken önem ne yazık ki verilmiyor. Gelecek nesillerden emanet aldığımız doğa ile uyum içinde, güvenilir gıdaya ve su hakkına erişim engellerinin ortadan kalkması gerekiyor.”

Komisyon önerisi

Gülizar Biçer Karaca gıda konusunda farklı disiplinlerce ve konusunun uzmanlarının görüşleri doğrultusunda, iklim krizinin sonuçları ve riskler dikkate alınarak TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.