ManşetTürkiye

CHP’den Dink cinayeti için soru önergesi

0

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 57 yıl önce bugün, Malatya’da dünyaya gelen gazeteci Hrant Dink‘in devletin büyük bir ihmali sonucu öldürüldüğünü belirterek TBMM’ye Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak cevaplandırması için soru önergesi verdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 57 yıl önce bugün, Malatya’da dünyaya gelen gazeteci Hrant Dink’in devletin büyük bir ihmali sonucu öldürüldüğünü belirterek TBMM’ye Başbakan Erdoğan’ın yazılı olarak cevaplandırması için soru önergesi verdi.

Milletvekili Ağbaba, Dink cinayetinin üzerinden 56 ay geçmesine rağmen olayın perde arkasındaki kişiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bugün bütün dünya biliyor ki Hrant Dink, planlı bir şekilde, devletin çeşitli birimlerinde çalışan kamu görevlilerinin de içinde olduğu bir tezgah sonucu öldürülmüştür. Cinayette ihmali olan Emniyet yetkilileri görevlerine devam etmiş, hatta bir kısmı terfi ettirilmiştir. ‘İleri demokrasi’, ‘özgürlükler’, ‘insan hakları’ gibi söylemlerle iktidara gelen ve halen aynı kavramlarla siyaset yapan AKP hükümeti ve Başbakan, Hrant Dink cinayetindeki gerçek sorumlulara ulaşmak istememiştir. Dink cinayeti davası genişletilmemiş, tüm sorumlular yargı önüne çıkarılmamıştır. Cinayetten kısa bir süre sonra “Bu cinayeti ortaya çıkarmak bizim namusumuzdur” diyen başbakanın, aradan geçen 56 ayda cinayeti ortaya çıkarmak değil, küllemek niyetinde olduğu apaçık ortadadır. Bugün Hrant Dink’in elleri başbakanın ve hükümet yetkililerinin iki yakasındadır. ”

CHP Milletvekili Ağbaba, TBMM’ye sunduğu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı olarak cevaplandırmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi;

“AİHM kararı doğrultusunda bugüne kadar kamu görevlilerinin yargılama engelinin ortadan kaldırılması ve etkin bir soruşturma yürütülmesini sağlamak üzere herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Bu konuda yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini düşünüyor musunuz? Hrant Dink’in öldürüleceği bilgisine sahip oldukları halde cinayeti önlemek konusunda gerekli tedbirleri almadığı ve koordineli olarak çalışmadıkları iddia edilen İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve görevlileri ile Trabzon Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir? Yukarıda bahsedilen toplumsal algı bağlamında dönemin İstanbul ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü yetkilileri şu anda hangi makamlarda görevlendirilmiştir? Terfi ettirilmişler midir? Dink cinayetini Ermeni asıllı olmasından kaynaklı etnik kökene dayalı bir nefret suçu kapsamında değerlendiriyor musunuz? Bu bağlamda birçok çağdaş demokratik ülkede bulunan nefret suçları yasasının ülkemiz ceza mevzuatına da girmesi için bir girişimde bulunacak mısınız? Hrant Dink cinayetinin işlendiği günden bu yana basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve pozitif tedbirlerin alınması yönünde herhangi bir çalışmanız veya yasal bir düzenleme olmuş mudur? ”

Öte yandan Milletvekili Veli Ağbaba, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetinin zeminini oluşturan nefret söylemi ve nefret suçlarının Türk yasalarında bulunmadığını belirterek, “Birçok çağdaş demokratik ülkede bulunan “Nefret suçları yasasının” ülkemiz ceza mevzuatına girmesi gerekmektedir” diye konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.