Manşet

CHP’den 22 Nisan Dünya Günü açıklaması: Temiz su, hava ve gıdayı geri kazanacağız

0
Fotoğraf: AA

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, 22 Nisan Dünya Günü’ne özel bir açıklama yayınladı.

Türkiye’de halen bir Su ve İklim Kanunu olmadığına dikkat çeken Öztunç, “Temiz havayı, suyu ve gıdayı geri kazanacağız” ifadelerini kullandı. Ek olarak  CHP Su Araştırmaları Komisyonu kurduklarını söyledi.

‘Hükümet politikalarıyla mücadele ediyoruz’

Açıklamada “Günümüzde maalesef çevresel tehditleri değil, çevresel tahribatların ağır sonuçlarını dindirmenin yollarını arayan hükümet politikalarıyla mücadele eder bir konuma düştük” ifadeleri kullanıldı.

22 Nisan 1970’te, 20 Milyon kişinin katıldığı kutlamalar kapsamında düzenlenen konferanslarda, ABD’nin ilk Temiz Hava Yasası ve Temiz Su Yasası’nı hazırlandığına dikkat çeken Öztunç “Türkiye’de ise bu isimleri taşıyan kanunlar dahi yok” dedi.

Veysel Eroğlu eleştirisi

Açıklamada küresel iklim değişikliği etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu‘nun başkanlığına getirilen Veysel Eroğlu‘ya da eleştiri yöneltildi.

CHP’li Öztunç, “Dereleri, sulak alanları, tabiatı şirketlere peşkeş çeken, neredeyse yurdun bütün derelerini HES’lere açan ve bu nedenle derelerin varlıklarının yok edilmesine sebep olan kamu politikalarının baş sorumlularından Veysel Eroğlu’nu getirdiler. Katar ile de Su Yönetimi Anlaşması yapıldı” dedi.

Paris Anlaşması hala onaylanmadı

Su havzalarını, sulak alanları koruyan ve varlığını sürdürmesini sağlayan bir yaklaşımla düzenlenecek Su Kanunu için yapılan çağrıların sonuç bulmadığı hatırlatılan açıklamada  “Sulak alanlarımız kuraklık ve kirlilik ile savaşıyor” denildi. Devamında ise şunlar söylendi:

Paris İklim Anlaşması halen TBMM’de onaylanmadı. Hava kirliliği sorunu her gün daha da artıyor. Halen birçok kentimizde, hava kirliliği ölçümleri tam olarak yapılmıyor. Bir çok kentimizde PM 2,5 partikül maddesi ölçümleri yapılmıyor. Halen, kömüre dayalı termik santral projelerine onaylar veriliyor, “Temiz kömür” güzellemeleri yapılıyor. Sıfır atık reklamları yapılırken; ithal çöp, asbestli gemi sökümleri inadından vazgeçilmiyor, radyoaktif atık tehdidi yaşayan İzmir Gaziemir ile ilgili adım atılmıyor. Hava kirlilikleri nedeniyle hastalıklarla uğraşanlarla, bu yüzden yaşamını yitirenlerle ilgili bir veri dahi açıklanmıyor.

‘Mücadelemiz kararlılıkla sürecek’

Önümüzdeki ay itibariyle, CHP bünyesinde kurulan Su Araştırmaları Komisyonu’nun aktif çalışmalar yapacağını dile getiren Öztunç açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:

 Bu ahval ve şerait içerisinde, yaşadığımız dünyadaki çevresel kirlilikler karşısında gezegenimizi, yaşamımızı, temiz suyu, havayı ve gıdayı geri kazanacağız umuduyla mücadelemizin karalılıkla süreceğini tüm halkımızla paylaşmak istiyoruz.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.