TürkiyeManşetMedya-İnternet

CHP: Yıpranma hakkı, basın kartı olmayan gazetecilere de tanınsın

0

CHP milletvekilleri, Atila Sertel, Utku Çakırözer ve Yüksel Mansur Kılınç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündeminde olan kanun teklifindeki, gazetecilere yönelik yıpranma hakkına ilişkin maddenin kapsamının genişletilmesini istedi.

Üç CHP’li vekil, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, yıpranma hakkı tanınmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteciliğin, büyük sıkıntılar içerisinde ifa edildiğini belirten Sertel, Anayasa Mahkemesi’nin, gazetecilerin özlük haklarıyla ilgili yasa çıkarılmasına yönelik karar aldığını, ancak TBMM’nin bütün kötü kanunları yasalaştırırken henüz bu konuyu gündemine getirmediğini söyledi.

Sertel, torba yasayla basın emekçilerine yönelik yıpranma hakkının sadece basın kartı sahiplerine tanınmak istendiğini söyleyerek, bu durumu eleştirdi.

Bu hafta görüşülüyor

CHP’li Çakırözer ise bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak kanun teklifinde, gazetecilere yıpranma hakkı verilmesine yönelik bir madde bulunduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Yıpranma hakkının, basın kartı şartına bağlanıyor olması, büyük mağduriyet yaratacak. İnternet gazeteciliği yapan arkadaşlarımız da basın kartları olmadığı için yıpranma hakkından yararlanamayacak. Basın mensuplarının yanı sıra 4875 Sayılı Kanun kapsamında çalışan basın emekçileri de kapsama dahil edilmeli” 

Basın kartı şartının getirilmesinin, Anayasa Mahkemesi kararının özünün kavranamadığını ortaya koyduğunu ileri süren Çakırözer, bu şekilde yasalaşması halinde Yüksek Mahkemenin bu düzenlemeyi de iptal edebileceğini savundu.

CHP’li Kılınç da, medyanın, TBMM’den yeni düzenlemeler beklediğini ancak sahip oldukları hakların ellerinden alındığını kaydetti. Kılınç şu ifadeleri kullandı:  “Medya büyük oranda sarayın kontrolünde. Bu medya kuruluşlarının çalışanlarının bir kısmı AKP iktidarını destekleyen insanlar. Biz, AKP iktidarını destekleyen arkadaşlarımızın haklarını da AKP’ye karşı savunmak zorunda kalıyoruz. Bütçe görüşmeleri başlamadan yıpranma payı düzenlemesinin Meclis’ten bir an önce geçmesini bekliyoruz.” 

AYM, ‘eşitsizlik var’ diye iptal etmişti

Gazetecilere çalışma koşullarının yıpratıcılığı nedeniyle erken emeklilik sağlayan ve 1977’de tanınan fiili hizmet zammı hakkı (yıpranma payı) 2008’de iptal edilmiş, 2013’te yeniden getirilmişti.

2013’te getirilen düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi geçtiğimiz şubat ayında kanunun sadece basın kartı sahibi gazeteciler için uygulanmasının eşitsizliğe neden olduğunu belirterek iptal etmişti. Yüksek mahkeme hükmün iptal edilmesi nedeniyle doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte görülmesi nedeniyle de iptal hükmünün Resmi Gazete‘de yayınlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe girmesini uygun görmüştü.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.