EkolojiDoğa MücadelesiManşet

CHP ve Yeşiller: Zeytinlikleri madenlere açmak yasaya aykırı, zeytinleri savunacağız!

0

Yeşiller Partisi ve CHP‘den zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına tepki geldi. Her iki parti de bugün Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmelik değişikliğinin yasalara aykırı olduğuna vurgu yaptı. 

Yeşiller Partisi’nin açıklamasında, savaş, ekonomik kriz, pandemi ve iklimi korumak üzere altına imza atılan uluslararası anlaşmaların AKP’yi “doğa yağması”ndan uzaklaştıramadığı kaydedilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Çünkü onlar için doğanın maliyeti sıfır! Yalnızca “Keseriz, yakarız, yıkarız. Gerekirse gider yerine yeni ağaç dikeriz”… “Ülkenin elektrik ihtiyacını karşılama” kılıfına saklanmış bu yönetmelik değişikliğinin şartı da “iş bittikten” sonra alanı rehabilite etmek oldu.

Biz bu kurnazlığı biliyoruz. Anadolu’da ufak bir gezintiye çıkan herkes de iyi bilir. Yok olan ormanlık alanlardan, yapılan doğa katliamı anlaşılmasın diye utanmazca yeşile boyanan dağdan, taştan biliyoruz. Yüzlerce yıl yaşama kapasitesine sahip bir ağacı kesip, sonra yerine yenisi dikildiğinde bölgenin “rehabilite” edilmesini bekleyemezsiniz. 20-30 yıllık bir maden çalışması için coğrafyanın kadim yaşam döngüsünü yok edemezsiniz.”

Zeytinliklerin, AKP’nin sekiz kez delmeye çalışıp başaramadığı ve halen yürürlükte olan 3573 Sayılı Yasa ile koruma altında olduğu hatırlatılan açıklamada, “Geçmişte Bergama’da, Kazdağları’nda, Soma’da zeytinliklerini savunanların yanında yer alan Yeşiller Partisi olarak bugün de İkizköy’de zeytinliklerini savunanların yanındayız. Bu ülke çapındaki saldırıya karşı tüm zeytinlikleri, doğamızı, çevremizi savunacağız. 250 yaşında bir zeytin ağacını savunacağız. Yaşamak için savunacağız. Hep birlikte yaşayabilelim diye savunacağız. 

Çünkü 250 yıllık ağaçlarımızdan başka bir şeyimiz kalmadı elimizde” denildi.

CHP: Yönetmeliği çıkaran bakan yasayı çiğniyor

Zeytinlik alanların enerji amaçlı madencilik faaliyetine açılmasına izin veren yönetmeliği eleştiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Bu resmen kişiye özel düzenlemedir. Bu yönetmeliği çıkaran Bakan, açıkça kanun emrine aykırı davranmıştır” dedi.

“Zeytinlik alanlarla ilgili kanun maddesi açık olarak zeytinlik alanlarda enerji ya da maden çalışmaları yapamayacağınızı yasaklıyor” diyen Öztunç şöyle konuştu:

“Yönetmelik açıkça kanuna aykırı. Bu yönetmeliği düzenleyen kamu görevlileri açıkça kanunsuz emir uygulamışlardır. Yönetmeliği uygulayayım diyecek kamu görevlilerini açıkça uyarıyorum, sakın böyle bir şeyi aklınızdan geçirmeyin. Kanun emrine aykırı davrandığınız için suçlu olursunuz. Bu yönetmeliği gerekçe göstererek izin veren kamu görevlisi hakkında kanuna aykırı hareket ettiği için suç duyurusunda bulunuruz”

Kişiye özel düzenleme

Kanunu değiştirmeyeceğini bilen AKP’nin yönetmelik düzenleyip zeytinlikleri yok edeceğini söyleyen Öztunç, “AKP kaçak dövüşüyor. Meclise ne zaman zeytinlik alanlarla ilgili bir şey getirseler, halkın tepkisi sonrasında geri çektiler. Beşli çetenin, maden lobisinin ısrarını kıramayan AKP, ulusal çıkarları bahane edip kişiye özel düzenleme yapıyor” dedi.

Dava açmak isteyenlere destek

Yönetmeliğin dava ile iptal edileceğini ama o arada yargının yavaş işlemesi yüzünden şirketin zeytinlikleri yok edebileceğine dikkat çeken CHP’li vekil,  “Bugün İkizköy’de termik santral için kömür çıkarılmak istenen zeytinlik sahayla ilgili dava keşfi vardı. Bu İkizköy için kıyak yönetmeliğidir. Yargıya müdahale ediyorlar. Bu yönetmeliği yargıya taşıyanlara her türlü yardımda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.