Hayvan HaklarıManşet

CHP ve HDP: Hayvana şiddete karşı cezasızlık sürmemeli

0

HDP’li Paylan, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü nedeniyle bir kanun teklifi vererek şiddet vakalarının cezasız kalmasının önüne geçecek hukuksal ve cezai düzenlemelerin alınmasını istedi. CHP’li Biçer Karaca da hayvan hakları yasası için çalışmaları hızlandıracaklarını kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Meclis’e Hayvan Hakları Kanun teklifi verdi. Türkiye’de hayvanlara yönelik şiddetin, bir “kültür” haline gelmeye başladığını, şiddet ve yaşam hakkı ihlalleriyle ilgili vakaların sıklıkla gündeme geldiğini belirten Paylan, toplum vicdanının hayvanlara yönelik, kıyım, şiddet, istismar haberleriyle sarsıldığını ifade etti:  “Bu konuda hüküm süren ‘cezasızlık’ ortamıyla, hayvanlara yönelik yeni suç ve şiddet vakalarının önü açılmakta, şiddet pratikleri bir sarmal şeklinde varlığını sürdürmektedir” diye konuştu. Türk Ceza Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını isteyen Paylan şöyle devam etti:

‘Yürürlükteki kanun hayvan değil insan odaklı

“Hayvanlara yönelik şiddet, toplumsal hafızada, sokak hayvanlarının uğradığı her türden şiddet ve yaşam hakkı ihlali vakaları üzerinden imlenmektedir. Oysa ki her gün mezbahalarda, hayvanat bahçelerinde, pet shoplarda, üretim tesislerinde, yunus parklarında, yani kısaca hayatın her alanında hayvanları hedef alan, süreğen ve sistematik bir şiddet sarmalı söz konusudur.

2004 yılından bu yana yürürlükte olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvan değil insan odaklı; hak değil “koruma-merhamet” temelli bir yaklaşım getirmektedir. Hayvanlar korunması gereken varlıklar olarak tanınmakta, bununla birlikte hayvanlara yönelik kötü muamele, istismar, şiddet eylemleri suç değil, “kabahat” olarak tanımlanmaktadır.

’23 bin hayvan işkenceye maruz kaldı’

Kanunun hayvanlara yönelik şiddet, istismar ve yaşam hakkı ihlallerinde yeterli ve etkili korumayı sağlamadığı ise kamuoyu nezdinde aşikâr haldedir.”

Bağımsız hayvan hakları savunucularının verilerine göre yalnızca 2016’da en az 23 bin hayvanın işkenceye uğradığının tespit edilebildiğini anlatan paylan, “ Deneylerde kullanılarak işkence gören ve canlı hayvan taşımacılığı nedeniyle hem psikolojik hem fiziksel işkenceye maruz kalan hayvanların bu sayıya dâhil olmadığı ayrıca belirtilmelidir” dedi.

Paylan şöyle konuştu: “Hayvanlara acı, ceza veren, onların yaşamını ve haklarını elinden alan her tür eylemin, cezai sorumluluk gerektiren suç olduğunu; hayvanların, doğuştan gelen ve korunması gereken ve onları hayvan severlere karşı bile koruyacak hakları olduğunu topluma ve bireylere hatırlatacak; şiddet vakalarının cezasız kalmasının önüne geçecek her türden hukuksal ve cezai düzenleme, eksiksiz uygulanacak biçimde ve hayata geçirilmelidir.”

Paylan’ın Türk Ceza Kanunu ve Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için tıklayın

Biçer Karaca: Komisyon önümüzdeki hafta raporunu paylaşacak

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da 4 Ekim Hayvan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayvanların mal olarak değil hakları olan bir “can” olarak kabul edilmesinin temel bakış açısı olması gerektiğini vurguladı. Biçer Karaca, “Verdiğimiz mücadele sonucunda TBMM’de Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu kurulmasını, geçen yıl TBMM’ye sunduğumuz detaylı yasa teklifinin Araştırma Komisyonu’nda görüşülmesini ve üç aylık Komisyon çalışmasının somut önerilerile sonuç raporunun oluşturulmasını sağladık”  dedi.

Türkiye’de son yıllarda hayvan hakları ihlalleri armasının en önemli nedeni hayvanlara kötü muamele ve şiddetin suç olarak kabul edilmeyip, Kabahatler Kanunu kapsamında değerlendirilmesi olduğunu belirten Biçer Karaca şöyle konuştu:  ‘Komisyon olarak çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerini de dikkate alan üç aylık komisyon çalışmaları sonrası hazırladığımız raporu önümüzdeki hafta Komisyon Başkanımız ve üyelerimizle birlikte kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz. Komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından acil olarak Hayvan Hakları Kanunu’nun çıkarılması için gerekli mücadeleyi hızlandıracağız.”

You may also like

Comments

Comments are closed.