Tarım-Gıda

CHP tarım zehirleri için Meclis araştırması istedi

Yazar:
Yeşil Gazete

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin yanıtlaması istemiyle, Türkiye’de kullanılan tarım zehirleriyle ilgili  bir soru önergesi verdi. Bakanlık, zararlı pestisitlerin yasaklandığını açıkladı. Ancak bu açıklamanın ardından yapılan araştırmalarda, özellikle domateslerin üzerinde bu pestisitlere rastlandığı ortaya çıkınca, Gürer bu kez konuyu Meclis araştırması istemiyle yeniden gündeme getirdi.

Ürünler yasaklı maddelerle dolu

Gürer bu kez  TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis araştırma önergesinde, yasaklanmasına rağmen ürünler üzerinde halen zararlı pestisitlerin kullanıldığının tespit edildiğine dikkat çekti. Belediyenin denetim yetkilerinin artırılmasını isteyen Gürer, tarım zehirlerinin sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda toprak, yüzey ve yeraltı suları, mikro ve makro flora gibi birden çok çevresel unsuru olumsuz etkilediğinin araştırmalarla saptandığına vurgu yaptı.

Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Sorumlusu Berkan Özyer ile gıda mühendisi Bülent Şık’ın Türkiye’de faaliyet gösteren beş büyük market ve bir semt pazarından alınan 90 örnek incelenme yaptığını ve sonuçlarını “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunu hazırladığını anımsatan Gürer, “Sonuçlar kaygı vericidir” diye konuştu.

Bakan yasaklandı demişti, tezgaha çıktı

90 ürünün 14’ünde daha önce yasaklanan pestisitler bulunduğunun açıklandığını hatırlatan CHP’li vekil şunları söyledi:

 “Aralarında,  daha önce verdiğim soru önergesine cevaben Tarım ve Orman Bakan ‘yasakladık’ dediği de carbendazim maddesi de bulunmuştur. Onun dışında pirimiphos methyl (2 üründe), ıprodione (2 üründe),  chlorpyrifos methyl (1 üründe), ımidacloprid (1 üründe), chlormequat chloride (2 üründe), buprofezin (1 üründe), omethoate (1 üründe),  dimethoate (1 üründe) ve tau-Fluvalinate (1 üründe) gibi maddelere rastlanmıştır”

“İncelenen 90 ürünün yüzde 77’sindeki pestisit kalıntılarının “Kara Liste” deki memelilere toksisite ve çevresel toksisite içinde yer alan kriterlerin birine ya da birkaçına aykırı olduğu tespit edilmiştir” diyen Gürer, sonuçların düşündürücü ve araştırılmayı şart kılan veriler olduğuna dikkat çekti; yapılan çalışmalara rağmen nasıl önlenemediğinin araştırılmasını istedi.

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024