Tarım-GıdaManşet

CHP tarım zehirleri için Meclis araştırması istedi

0

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli‘nin yanıtlaması istemiyle, Türkiye’de kullanılan tarım zehirleriyle ilgili  bir soru önergesi verdi. Bakanlık, zararlı pestisitlerin yasaklandığını açıkladı. Ancak bu açıklamanın ardından yapılan araştırmalarda, özellikle domateslerin üzerinde bu pestisitlere rastlandığı ortaya çıkınca, Gürer bu kez konuyu Meclis araştırması istemiyle yeniden gündeme getirdi.

Ürünler yasaklı maddelerle dolu

Gürer bu kez  TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis araştırma önergesinde, yasaklanmasına rağmen ürünler üzerinde halen zararlı pestisitlerin kullanıldığının tespit edildiğine dikkat çekti. Belediyenin denetim yetkilerinin artırılmasını isteyen Gürer, tarım zehirlerinin sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda toprak, yüzey ve yeraltı suları, mikro ve makro flora gibi birden çok çevresel unsuru olumsuz etkilediğinin araştırmalarla saptandığına vurgu yaptı.

Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Sorumlusu Berkan Özyer ile gıda mühendisi Bülent Şık’ın Türkiye’de faaliyet gösteren beş büyük market ve bir semt pazarından alınan 90 örnek incelenme yaptığını ve sonuçlarını “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunu hazırladığını anımsatan Gürer, “Sonuçlar kaygı vericidir” diye konuştu.

Bakan yasaklandı demişti, tezgaha çıktı

90 ürünün 14’ünde daha önce yasaklanan pestisitler bulunduğunun açıklandığını hatırlatan CHP’li vekil şunları söyledi:

 “Aralarında,  daha önce verdiğim soru önergesine cevaben Tarım ve Orman Bakan ‘yasakladık’ dediği de carbendazim maddesi de bulunmuştur. Onun dışında pirimiphos methyl (2 üründe), ıprodione (2 üründe),  chlorpyrifos methyl (1 üründe), ımidacloprid (1 üründe), chlormequat chloride (2 üründe), buprofezin (1 üründe), omethoate (1 üründe),  dimethoate (1 üründe) ve tau-Fluvalinate (1 üründe) gibi maddelere rastlanmıştır”

“İncelenen 90 ürünün yüzde 77’sindeki pestisit kalıntılarının “Kara Liste” deki memelilere toksisite ve çevresel toksisite içinde yer alan kriterlerin birine ya da birkaçına aykırı olduğu tespit edilmiştir” diyen Gürer, sonuçların düşündürücü ve araştırılmayı şart kılan veriler olduğuna dikkat çekti; yapılan çalışmalara rağmen nasıl önlenemediğinin araştırılmasını istedi.

More in Tarım-Gıda

You may also like

Comments

Comments are closed.