İklim KriziManşet

CHP, Paris İklim Anlaşması’nı yeniden Meclis’e taşıyacak

0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, daha önce üç kez önerdikleri halde AKP ve MHP tarafından onaylanmayan Paris İklim Anlaşması’nı 1 Ekim’de tekrar Meclis gündemine getireceklerini söyledi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili  Gülizar Biçer Karaca, Rusya’nın Sesi radyosunda yayınlanan Başlangıç Noktası programında, iklim krizi nedeniyle Türkiye’nin birçok bölgesinde felaketler meydana geldiğini belirterek, bir an önce gerekli adımların atılması gerektiğini dile getirdi. Karaca, bunun yapılabilmesi için de 1 Ekim’de Paris İklim Antlaşması’nı gündeme taşıyacaklarını söyledi.

Türkiye resmi olarak Paris İklim Antlaşması’nı imzalamış olsa da hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan adımları atmıyor ve kanunu TBMM’den geçirmiyor. CHP’nin üç kez konuyu Meclis’e taşımasına rağmen AKP ve MHP‘nin Meclis çoğunluğu, bu önerilerin reddedilmesine neden oldu.

‘Çocuklarımıza borçluyuz’

Karaca radyo programında şunları söyledi: “Uzun süreden beri dünyanın gündeminde iklim krizi var ve ne yazık ki bunun önemli ayaklarından biri de Türkiye. Çocuklarımız hemen her ilde kendi yaşıtlarına iklimi hatırlatmak ve büyüklerin çözüme destek olmasını sağlamaya çalışıyorlar. Geleceğine sahip çıkan, bizlerden alacakları geleceğe sahip çıkan çocuklarımıza yarını bırakabilmek için elimizden gelen tüm desteği yapalım. İklim krizinin önüne geçebilecek çalışmaları da bir an önce hayata geçirelim istiyorum.

Paris İklim Anlaşması’nı Türkiye imzaladı ama TBMM’de bunun kabul edilmesi gerekiyor. CHP olarak bunu üç kez parlamentoya taşıdık. Üç kez onay için çağrı yaptık ama maalesef AKP ve MHP oylarıyla bu reddedildi. Sonra ben Twitter üstünden bazı sorular yönelttim ilgililere. Birtakım taleplerimiz var. Karbon emisyonunun düşürülmesi gerekiyor. Ancak burada uygulanan enerji politikaları ve vahşi madencilikle bunun mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Onaylamanın 18 ülkeden biri olmanın çocuklarımıza karşı utancını yaşıyoruz. 1 Ekim’de bunu tekrar gündeme getireceğiz.”

Düzce’deki sel felaketinden üç gün önce Araştırma Komisyonu kurulması ve tedbir alınması için önerge verdiğini hatırlatan Biçer Karaca, “Bu önergeler de yine AKP ve MHP tarafından reddedildi. Bizler bu çocuklarımızın geleceği için onların bize emanet ettikleri yaşanacak bir dünya ve Türkiye bırakabilmek için CHP olarak yine 1 Ekim’de Paris Antlaşması’nın onaylanması ve taahhütlerin yerine getirilmesi için gündem yaratacağız. Umut ediyorum ki ülkemizde iklim krizinin sebep olduğu felaketlerin önüne geçebilmek için üstüne düşeni yapar siyasiler” diye konuştu.

Biçer Karaca CHP’nin yerel seçimlerde kazandığı 251 belediyede iklim değişikliğinin önüne geçmek için yerelde yapılması gerekenlerle ilgili çalışma yürüttüklerini kaydetti. İzmir’de özel bir birim oluşturulduğunu anlatarak, “Bu çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor, çocuklara nefes alabilecekleri bir dünya bırakmak istiyoruz” dedi.

‘Halk her şeyin farkında’

CHP’li siyasetçi, halkın iki yol önce doğa halkı kavramlarını bilmediğini ancak artık sebepler ve sonuçların farkında olduklarına da işaret etti: “Düzce’ye gittiğimizde sel felaketiyle ilgili sebepleri halk biliyordu. Kazdağları‘nda ağaçların kesildiği için yağmur yağmadığını biliyordu. İnsanlar biz iklim krizi demeden yaşanan şeylerin sonuçlarının farkındalar. Özellikle yerel halk vahşi madenciliğe karşı ayakta. İnsanlar siyaseten bunu malzeme yapmadan bu mücadelenin sonucunun nereye varacağını görebiliyorlar. Şubat 2018’de genel başkan yardımcısı oldum. Bir buçuk yılda özellikle yerelde doğasına sahip çıkmaya çalışan halk kitlesinin giderek büyümesinden mutluluk duyuyorum. Taş ocağı yapılmasına karşı Muş’tan arıyorlar.

CHP olarak hem ulusal hem uluslararası alanlarda vahşi madenciliğin önüne geçmeye çalışıyoruz. OECD kuralları var ve bunların hayata geçirilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz. Biz doğaya sahip çıkamazsak iklim krizine karşı direnen çocuklarımızın yüzüne bakamayız. Ülkemizi deremizi havamızı suyumuzu kirletenlere karşı vatandaşımızın yanında yanlarında olacağız.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.