Türkiye

CHP, Enternasyonal’de Kürdistan’ı veto etti

0

Güney Afrika’da yapılan 24. Sosyalist Enternasyonal Kongresi’nin sonuç bildirgesine “Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı” CHP’nin itirazı sonucu girmedi. Bildirgede, Kürtlerin tüm siyasi haklarının tanınması istendi.
Sosyal demokrat partilerin birliği olan Sosyalist Enternasyonal’in 24. kongresi, “Yeni bir enternasyonalizm ve yeni bir dayanışma kültürü için” sloganıyla 30 Ağustos ve 1 Eylül’de Güney Afrika’nın Cape Town kentinde toplandı.

Kongreye katılan BDP Avrupa Temsilcisi Eyyüp Doru’nun verdiği bilgilere göre, Kürtlerin ulus olarak kendi kaderini tayin hakkının sonuç bildirgesine eklenmesi istendi. Kongre üyesi partilerden bir tek CHP heyeti bu öneriye karşı çıkarak, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının bölgede sorunlar yaratacağını savundu.

Kongrenin son gününde yapılan bu önerinin geçmesi için BDP ve diğer Kürt örgütleri ısrarını sürdürdü. YNK’den Mele Bextiyar da kendi kaderini tayin hakkının BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nde yer aldığını belirterek öneriyi savundu.

Sonuç bildirgesinde ise “Sosyalist Enternasyonal’in, BM ve uluslararası kurumların Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi ve Kürtlerin tüm siyasi haklarının tanınması için çalışacağı” yönünde ifadeler kullanıldı.

Kışanak: Demokratik siyasete ve barışçıl çözüme inanıyoruz

Sonuç bildirgesinde ayrıca tüm Kürt siyasi tutsakların serbest bırakılması istendi. BDP Eşbaşkanı Kışanak, kongrenin son gününde yaptığı konuşmada sorunun çözümü için siyasi tutsakların serbest bırakılması gerektiğini kaydetti. “BDP olarak, demokratik siyasete ve barışçıl çözüme inanıyoruz. Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülebilir” diyen Kışanak şu önerilerde bulundu:

“Demokratik Kürt siyasetine yönelik operasyonlara son verilmeli; başta milletvekili ve belediye başkanları olmak üzere politik tutuklular serbest bırakılmalı. Savaş politikalarından vazgeçilerek, müzakere yöntemine geri dönülmeli. Çözüm konusunda önemli bir konuma sahip olan Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılmalı.”

marksist.org

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.