TürkiyeKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

CHP 20 ildeki bulaşıcı hastalık ölüm sayılarını paylaştı

0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Covid-19 Danışma Kurulu, 11 tanesi büyükşehir olmak üzere 20 kentin  ‘bulaşıcı hastalık’ ölüm verilerini paylaştı.

Verilere göre mart ayından 24 Kasım 2020 tarihine kadar bu illerde koronavirüs sebebiyle toplam 21 bin 84 kişinin hayatını kaybetti. Sağlık Bakanlığı bu tarihler arasında Türkiye genelinde 12 bin 511 kişinin yaşamını yitirdiğini iddia ediyordu.

Beş başlıkta eylem planı

Vakalardaki artış sebebiyle eylem planı da oluşturan kurul, 14 gün tam kapanma çağrısında bulundu. Eylem planı beş ana başlıktan oluşuyor. Acil eylem planında kurumsal işleyiş, sosyal politikalar, sağlık politikaları, sağlık emekçileri ve aşı başlıkları var.

Acil eylem planında neler var?

Planın birinci başlığını oluşturan kurumsal işleyiş kısmında verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılması, karar verme süreçlerinde meslek örgütlerinin, sağlık alanındaki sendikaların ve yerel yönetimlerin sürece dahil edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Sosyal politikalar başlığında ise sosyal devlet gerekliliği olarak halka doğrudan ve karşılıksız gelir desteği verilmesi gerektiği söyleniyor. Kurula göre, bu şartın yerine getirilmesi durumunda ülkenin en az 14 gün boyunca kapanması gerekli.

Kapanmanın açık kalması zorunlu olan yerler dışında tüm özel sektör ve kamu kuruluşları kapsayacak şekilde oluşturulması gerektiğinin altı çiziliyor.

Ruh sağlığı koruyucu destek mekanizmaları olmalı

Raporda, hastalığın teşhis edildiği andan itibaren ilaçların temininin yapılması gerektiği belirtilerek, hastalar için ruh sağlığı koruyucu destek mekanizmalarının kurulmasına dikkat çekiliyor.

Tıbbi cihaz ve kişisel koruma ekipmanlarının devlet tarafından karşılanmasına da vurgu yapılıyor. Ayrıca, kurulun önerisine göre özel hastanelerin yoğun bakım merkezleri kamunun kullanımına açık olması ve risk altındaki kişilere düzenli test yapılması gerekiyor.

Atanamayan sağlıkçılar atanmalı

Eylem planının sağlık emekçileri kısmında atanamayan sağlık emekçilerinin atanmalarının yapılmasına vurgu yapılıyor. Ayrıca eylem planına göre sağlık çalışanlarının barınma ve ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi, koronavirüsün acilen meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekiyor.

Aşı konusunda ise, aşı çalışmalarına gerekli desteğin sağlanması ve aşının ücretsiz olması gerektiğinin altı çiziliyor.

Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.