ManşetTürkiye

CHP, “gaz bombaları” için araştırma istedi

0

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, toplumsal olaylarda gaz bombası kullanımının gündelik bir uygulama haline dönüştüğü belirtildi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Gösteri Kontrol Ajanları” olarak bilinen gaz bombalarının insan sağlığı üzerindeki zararlarının tespit edilmesi, bu gazların kontrolsüz kullanımının önüne geçilmesi için gerekli çalışmaların başlatılması amacıyla Meclis’te araştırma açılmasını istedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na verilen önergede, toplumsal olaylarda gaz bombası kullanımının gündelik bir uygulama haline dönüştüğü belirtilerek şöyle denildi:

“Günümüzde ‘Gösteri Kontrol Ajanları’ olarak tanımlanan ve içerisinde insan sağlığını ciddi biçimde tehdit eden kimyasalların bulunduğu gaz bombaları, birer silah haline gelmiştir. Son dönemde çok sayıda yurttaşımız, polisin hemen hemen her olayda yoğunca kullandığı ve özensiz bir şekilde kitlenin içerisine fırlattığı gaz bombaları kanisterleri nedeniyle ağır yaralanmış veya hayatlarını kaybetmişlerdir.”

Gaz bombasının içerisinde bulunan kimyasalların özellikle solunum ve dolaşım sistemine, cilde ve göze zarar verdiğine işaret edilerek, şöyle denildi:

“Gözlerde ağrı, yanma hissi, aşırı göz yaşarması, gözkapaklarının kapanması, görme problemleri, deride kızarıklık, dermatit, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, akut solunum yetmezliği, hipotansiyon, göğüs ağrısı gaza maruz kalan insanlarda ortaya çıkan ve bilinen etkileridir. Bir de bu tür gazlar nedeniyle daha sonra ortaya çıkan hastalıklar vardır. Gaza maruz kalan kişilerin astım, akciğer hastalığı veya kardiyovasküler hastalığı varsa bu semptomlar çok daha belirginleşmektedir. Bu maddelerin, uzun dönemde kansere ve doğum defektlerine yol açabilecek kromozomal bozukluklara neden olabileceği de araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bu nedenle bu tür gazların daha kontrollü kullanılması hatta hiç kullanılmaması daha yerinde olacaktır.”

Her gösteride gaz bombalarının kullanıldığı belirtilerek, “Ne yazık ki ölüme davetiye çıkaran bu silahların kullanımına herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Kolluk kuvvetlerinin toplumsal gösterilerde başvurduğu biber gazı kullanımı, hukuki olarak dünyada imzalanan çok sayıda sözleşmeye aykırı olduğu gibi bu gazların kullanımı ile Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen pek çok suç tipi de ihlal edilmektedir” denildi.

(Ajanslar)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.