Kültür-Sanat

Chopin birincisi Yulianna Avdeeva

0
Yulianna Avdeeva

Yulianna Avdeeva

Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılan 16. Chopin Uluslararası Piyano Yarışması’nı 25 yaşındaki Rus piyanist Yulianna Avdeeva kazandı. İkinciliği Rusya ve Litvanya adına yarışan Lukas Geniusas ve Avusturya’dan Ingolf Wunder’in paylaştığı yarışmada yine Rusya’dan Daniil Trifonov üçüncü, Bulgaristan’dan Evgeni Bozhanov dördüncü ve Fransa’dan François Dumont beşinci oldu.

İlk kez 1927’de yapılan ve beş yılda bir düzenlenen Uluslararası Chopin Piyano Yarışması dünyanın en prestijli piyano yarışmalarından biri olarak kabul ediliyor. Chopin’in 200. doğum yılı olması nedeniyle bu yıl özel bir önem taşıyan  yarışma 3 Ekim’e başlamış ve finaller önceki gün yapılmıştı. Ödül jürisinde Martha Argerich, Adam Harasiewicz gibi ünlü piyanistler ve Bella Davidovich gibi önceki yıllarda aynı ödülü kazanmış isimler bulunuyordu.

Bu yılki ödülü kazanan Yulianna Avdeeva 1985’te Moskova’da doğdu. Moskova’da Gnessin Özel Müzik Okulu’nda öğrenim gören Avdeeva halen Konstantin Scherbakov’un asistanlığını yapıyor. Aydeeva, 2006’da Cenevre Uluslararası Müzik Yarışması’nda ve Uluslararası Ignacy Jana Paderewski piyano yarışmalarında ikinci olmuştu.

Yulianna Avdeeva, 1965 yılında ödülü kazanan Martha Argerich’ten bu yana Chopin yarışmasında birinci olan ilk kadın piyanist oldu. (NYT, TFCI)

You may also like

Comments

Comments are closed.