Cezayir’de onlarca orman yangınında en az 38 kişi öldü

Kuzey Afrika ülkesi Cezayir‘in İçişleri Bakanı Kamel Beldjoud‘un açıkladığı son bilgilere göre doğu Cezayir ormanlarında çıkan orman yangınları 38 kişiyi öldürdü. Yerel basına göre iki yüzden fazla kişi de yaralandı.

Kuzeyde Tunus sınırına yakın El Tarf bölgesinde, sekizi dağlık bir yolda giderken alevler tarafından sarılan bir halk otobüsünde olmak üzere 24 kişi ölü bulundu, bölgede toplamda otuz kişi öldü.

Başbakan Aymen Benabderrahmane bu sabahı El Tarf’a gitti. Jandarma yangınlar nedeniyle birçok ulusal yolu trafiğe kapattı.

Beldjoud dün geç saatlerde devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Cezayir’in yaklaşık 300 kilometr doğusundaki Setif bölgesinde iki kişinin daha öldüğünü söyledi. Ardından Souk Ahras‘ta beş ve Guelma‘da bir kişi daha hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Ryad Kramdi / AFP

Yalnızca Çarşamba günü, 16’sı El Tarf’ta olmak üzere 14 bölgede 39 yangın çıktığını ve Ağustos ayının başından bu yana 3 bin 200 hektarlık ormanlık alan tahrip oldu.

Ülkenin kuzey ve doğusunda çıkan 39 yangından bazıları hala devam ediyor. Yetkililer, şiddetli rüzgar nedeniyle yangın çıkmasından korkuyor.

Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, taziye mesajında  Cezayir devletinin orman yangınlarına son vermek için “tüm insani ve maddi kaynakları” kullanacağını ve ölenlerin ya da evleri etkilenen kişilerin ailelerinin “tazminat alacağını” söyledi.

Sivil savunma ve orduya ait söndürme helikopterleri çok sayıda kente müdahale etti. Beldjoud, Çarşamba akşamı Rusya’dan söndürme uçağı kiraladıklarını açıklamıştı ancak birkaç yangına müdahale ettikten sonra bu uçak arızalandı ve Cumartesi gününe kadar tekrar çalışmayacak.

Cezayir’de geçen yılki büyük orman yangınları 33’ü asker olmak üzere 104 kişiyi öldürmüştü. 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi