ManşetTürkiye

Cezaevlerinde açık bayram görüşü yasak, gerekçe ‘pandemi var’

0

Cezaevinde tutuklu bulunanlar ve çalışanların da aşılanma programına dahil edilmesine rağmen, Kurban Bayramı’nda yüz yüze görüş yapılmasına sınırlama getirildi.

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda konuyu gündeme getiren CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı’yla yaptığı görüşmede, mahkumların aşılanmasının cezaevlerinde olmayanlar gibi sırası geldiğinde, periyodik yapıldığı bilgisini öğrendiğini belirtti.

Hakverdi şunları söyledi:

“İnfaz koruma memurlarının ve cezaevi görevlilerinin de hepsi aşılandı. 1 Temmuz itibarıyla madem eski uygulamaya geçtik, normale geçtik, her taraf açıldı. O zaman bayramda niye açık görüş yaptırmıyoruz? İnsanlar da aşılandı, çok uzunca süredir açık görüş yapılmıyordu, açık görüş bu bayramda uygulanabilirdi, yapılabilirdi”

Gerekçe: Pandemi henüz bitmedi

Hakverdi’nin sorusunu yanıtlayan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Yılmaz ise pandeminin henüz bitmediğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimiyle doğru orantılı olarak cezaevlerinde aşılama çalışmalarına devam edildi bilgisini veren Yılmaz, “Şu an birinci doz yüzde 75 oranında gerçekleştirildi” dedi.

Başak Demirtaş’tan bakana çağrı

Edirne’de tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla bayramda görüşlerin yapılmasını talep etti.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e seslenen Demirtaş şunları söyledi:  “Pandemi öncesi her hafta olan kapalı görüş hakkını bile kullanamıyoruz. Bir ay içerisinde sadece toplamda iki defa kapalı görüş yapabileceğiz. Normalde bayramlarda ek açık görüş olurdu. Oysa bu bayramda yine olmayacak. Bırakın açık görüşü kapalı görüş bile yok. Bayram vesilesiyle ek telefon hakkı bile tanınmadı. Maalesef cezaevlerine bayram gelmiyor. Oysa ki Adalet Bakanı bundan tam 13 ay önce, kısa sürede görüntülü görüşme yapılabileceğini söylemişti. Buradan Adalet Bakanı’na sormak istiyorum: Cezaevlerinde bayram görüşü yapmanın kime ne zararı olabilir ki? Cezaevlerinde normalleşme ne zaman başlayacak?”

Başak Demirtaş’ın paylaşımının ardından, çok sayıda mahkum yakını sosyal medyadan videolar paylaşarak, bayramda açık görüş yapılmasını talep etti:

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.