Çevre örgütlerine Maden yasası için toplanan komisyon toplantısında yer yok!

Maden şirketlerine büyük kolaylıklar getiren torba kanun teklifinin alt komisyonda görüşülmesine başlandı. Görüşmeyi takip etmek isteyen çevre örgütleri temsilcileri ise komisyondan zorla çıkarıldı.
Çevre örgütleri, aktivistler ve maden açılmak istenen bölgelerin yerel halkının maden yasasında şirketler lehine önemli değişiklikler içerdiği için karşı çıktığı ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ alt komisyonda görüşülmeye başlandı.
 
Duvar‘ın aktardığına göre, komisyon toplantısına çevre örgütleri ve yerel halkın temsilcileri davet edilmediği gibi komisyona girebilenlerin de görüşmeyi izlemesine izin verilmedi. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri temsilcisi avukat İsmail Hakkı Atal, alt komisyon toplantısından çıkarıldı.
 
Komisyon başkanının toplantıdan çıkmasını istemesi üzerine tepki gösteren Atal, “Burada termikçiler, doğalgazcılar, petrolcüler, madenciler konuştu; halk konuşmadı. Bu komisyon, bu toplantı terk taraflı bir toplantıdır” dedi. Komisyon üyesi HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise o anları cep telefonuyla görüntüledi. 
 

 

Ali Kenanoğlu, komisyonda yaptığı konuşmada, kanun tasarısının şirketler lehine, adrese teslim bir düzenleme olduğunu söyledi. Maden açılmak istenen bölgelerde yaşayan yerel halkın dinlenmemesini ve çevre örgütlerinin söylediklerinin dikkate alınmamasını eleştiren Kenanoğlu, Atal’ın toplantıdan çıkarılmasıyla ilgili de şunları söyledi: 

Maden kanunlarının görüşüldüğü bir yerde çevre örgütlerini ilgilendirmediğini söylemek mümkün değil. Madenler şu an alanlarından, yaşam alanlarından hatta çoğu yerde insanların kutsal saydıkları mekanların altından çıkarılıyor. Çevre örgütlerinin maden yasalarına ilişkin eleştirileri ve önerileri var. Buna rağmen hiçbir çevre örgütü buraya davet edilmedi. Sadece yazılı görüş istendi, onlar da zaten burada okunmayacak” 

Kanun teklifine göre maden şirketleri arama izninden sonra faaliyete hemen geçebilecek ve alanı istedikleri şekilde izinsiz büyütebilecekler. Ruhsat süreleri bitmiş olsa bile alanı terk etmelerine gerek olmayacak, yeni ruhsat alana kadar maden alanında faaliyetlerine devam edebilecekler. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR