Doğa MücadelesiManşet

“Çevre” için endişelenmiyoruz!

0

Environmental Leader.com sitesinde yayımlanan haberi, Yeşil Gazete gönüllü çevirmenlerinden Deniz Zayim‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

GlobeScan Araştırma Danışmanlık tarafından bir çok ülkede yürütülen ankete göre, ekonomik krizler ve ekoloji sorunlarında devlet öncülüğünün eksikliği dünyanın dört bir yanından vatandaşların çevre konusuyla ilgili endişelerini son 20 yılın en düşük seviyesine düşürmüş durumda.

GlobeScan anketine katılanlara hava kirliliği, su kirliliği, türlerin yok olması, egzoz gazı emisyonu, temiz su kaynakları ve iklim değişikliği olarak altı başlık altında çevre problemlerine karşı ne derecede endişeli oldukları soruldu. Sonuçlara göre ilk anketlerin başladığı 20 yıl öncesine göre daha az insan altı problemden beşi için “çok ciddi” derecede endişeli.

Araştırma ayrıca 2009’dan beri endişelerin giderek azaldığını da gösteriyor.

Hava ve su kirliliği ve biyolojik çeşitlilik ile ilgili endişeler, 1990’lara göre bile önemli derecede az. Araştırmaya göre keskin düşüşlerin çoğu son iki yılda meydana geldi.

Yine de, son üç yılı aşkın süredir çevre ile ilgili endişelerdeki keskin düşüşlere rağmen, çoğunluk hala çevre problemlerinin büyük bir bölümü için “çok ciddi” derecede endişeleniyor.

Su kirliliği en önemli çevre problemi olarak görülmekte ve ankete katılanların %58’i için “çok ciddi” derecede endişe duyulan bir sorun.

 

 

Altı konu arasında önemlilik düzeyinde sondan ikinci sırada bulunan iklim değişikliği, %49’luk bir oranda “çok ciddi” derecede endişe duyulan bir sorun olarak görülüyor.

İklim değişikliği hakkında duyulan endişenin “dibe vurmadığı” tek konu oldu: 1998’den 2003’e kadarki dönemde duyulan endişe bugüne nazaran daha düşük.

Ancak iklim değişikliğine yönelik endişelerin şiddeti özellikle Aralık 2009’da Kopenhag’da gerçekleşen başarısız Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nden sonra ani bir düşüş yaşamış görünüyor. İklim endişesi öncelikle sanayileşmiş ülkelerde azalmış, ancak bu senenin değerleri Brezilya ve Çin gibi gelişmekte olan ülkelerde de endişelerin azaldığını gösteriyor.

Bilim insanları çevresel zararın her zamankinden daha fazla olduğunu belirtse de GlobeScan’ın verilerine göre ekonomik krizlerin ve politik öncülüğün eksikliği kamuoyunun konuya ilgisini azaltıyor.

GlobeScan’a göre kamuoyunun çevre ile ilgili harekete geçmesini önemseyenlerin sönmekte olan tartışmaları canlandırmak için yeni mesajlara ihtiyacı var.

Sonuçlar 22 ülkenin vatandaşlarıyla yapılan anketlerden çıkan verilere göre derlendi. 2012’nin ikinci yarısı boyunca toplamda 22,812 insanla yüz yüze ya da telefonla görüşmeler yapıldı. Bu 22 ülkeden 12 tanesinde 1992’den beri düzenli olarak çevre konuları üzerine anketler yapılıyor.

GlobeScan ve BSR tarafından 2012 sonlarına doğru yapılan bir ankete göre şirketlerin 2013 için sürdürülebilirlik konusunda ilk üç önceliğini, insan hakları, işçi hakları ve iklim değişikliği oluşturuyor.

Şirket yöneticileri iklim sürdürülebilirliği için öncelikli iddialarını değer zincirindeki bütün iş birimlerini baştan aşağı etkin bir şekilde koordine etmek, etkili bir strateji oluşturmak, küresel projeleri arttırmak ve üst düzey yönetimden kaynak vaatleri almak olarak sıralıyor.

 

Yeşil Gazete için çeviren: Deniz Zayim

Editör: Durukan Dudu

Yazının özgün hali (ingilizce) için tıklayınız.

(Environmental Leader, Yeşil Gazete)

 






 

 

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.