Çevre aktivistleri: Bursa Yunuseli Havaalanı yangın söndürme üssü olsun

Bursa'da yapılan eylemde şehrin yüzde 44,8’inin orman alanı olduğuna vurgu yapıldı. 

Bursa’da çevre aktivistleri, Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme üssü olarak kullanılması çağrısında bulundu.

Basın açıklamasını okuyan Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, geçtiğimiz yıllarda Bursa ve çevresinde meydana gelen orman yangınlarını da hatırlattı ve “Bursa yanmasın, kül olmasın istiyoruz. Orman yangınları başlamadan gerekli önlemlerin alınmasını ve bu önlemlerin alındığından emin olalım istiyoruz” dedi.

‘Merkezi hükümetin sorumluluğunda’

Eyleme Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, KESK Bursa, Nilüfer Kent Konseyi, Doğader, Bursa Çevre Platformu ve çevre aktivistleri katıldı.

Avukat Gürkan Altun basın açıklamasında, orman yangınlarına karşı koruma, önleme ve müdahalenin merkezi hükümetinin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

‘Hava gücü hayata geçirilmeli’

Bursa Barosu Başkanı, Manavgat, Bodrum ve Marmaris’teki orman yangınlarında havadan müdahale konusunda sorun yaşandığına işaret ederek, Bursa’da da olası bir yangına müdahale edebilecek bir hava gücünün ivedi olarak hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti:

Orman yangınlarına müdahale edebilecek bir hava gücü ivedi olarak hayata geçirilmelidir. Bu amaçla ilk atılması gereken adımlardan birisi, yangın söndürme filosunun genişletilmesi ve uçuşlara kapatılıp imara açılmak istenilen Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasıdır.”

‘İmara açma yaklaşımından uzak durulmalı’

Altun, Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme hava üssü olarak kullanılması konusunda uzmanların da aynı görüşte olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Yunuseli Havaalanı arazisini imara açma yaklaşımından uzak durmaya ve mevcut haliyle korumaya, Orman Genel Müdürlüğü’nü ve diğer yetkilileri de Bursa’da yangına karşı bir hava gücü oluşturmaya davet ediyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çayırhan Termik Santrali satışa çıkıyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 2000'de Ciner'e 20 yıllığına devredilen Ankara'daki Çayırhan Termik Santrali için tüm arazileri ve maden sahaları ile ihaleye çıktı.

Grönland’daki mega tsunaminin ardından Dünya 9 gün boyunca ‘titreşti’

Bilim insanları, Grönland'da meydana gelen heyelanın küresel ısınmanın etkisini gösteren benzeri görülmemiş bir sismik olaya neden olduğunu söylüyor.

Clooney Vakfı’nın aralarında olduğu uluslararası kuruluşlar, Kavala davasına müdahil oluyor

AİHM'de ikinci kez başlayan yargı sürecine çok sayıda ulusal ve uluslararası hak örgütü müdahil oluyor. Avrupa Komisyonu da 17-19 Eylül'de dosyayı inceleyip yeni bir karar alacak.

Büyük şirketlere yönelik iklim odaklı davaların sayısı artıyor

Topluluklar, eyaletler ve savunuculuk grupları fosil yakıt şirketlerinin iklim krizindeki rollerinden dolayı sorumlu tutulmaları için baskı yapıyor.

Güneş ve rüzgar AB’de ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı

Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Simson, 'AB artık iklim nötrlüğü hedefini karşılamak ve sektörün rekabetçi kalmasını sağlamak için iyi bir donanıma sahip' dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR