Çevre aktivistleri: Bursa Yunuseli Havaalanı yangın söndürme üssü olsun

Bursa'da yapılan eylemde şehrin yüzde 44,8’inin orman alanı olduğuna vurgu yapıldı. 

Bursa’da çevre aktivistleri, Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme üssü olarak kullanılması çağrısında bulundu.

Basın açıklamasını okuyan Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, geçtiğimiz yıllarda Bursa ve çevresinde meydana gelen orman yangınlarını da hatırlattı ve “Bursa yanmasın, kül olmasın istiyoruz. Orman yangınları başlamadan gerekli önlemlerin alınmasını ve bu önlemlerin alındığından emin olalım istiyoruz” dedi.

‘Merkezi hükümetin sorumluluğunda’

Eyleme Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, KESK Bursa, Nilüfer Kent Konseyi, Doğader, Bursa Çevre Platformu ve çevre aktivistleri katıldı.

Avukat Gürkan Altun basın açıklamasında, orman yangınlarına karşı koruma, önleme ve müdahalenin merkezi hükümetinin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

‘Hava gücü hayata geçirilmeli’

Bursa Barosu Başkanı, Manavgat, Bodrum ve Marmaris’teki orman yangınlarında havadan müdahale konusunda sorun yaşandığına işaret ederek, Bursa’da da olası bir yangına müdahale edebilecek bir hava gücünün ivedi olarak hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti:

Orman yangınlarına müdahale edebilecek bir hava gücü ivedi olarak hayata geçirilmelidir. Bu amaçla ilk atılması gereken adımlardan birisi, yangın söndürme filosunun genişletilmesi ve uçuşlara kapatılıp imara açılmak istenilen Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasıdır.”

‘İmara açma yaklaşımından uzak durulmalı’

Altun, Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme hava üssü olarak kullanılması konusunda uzmanların da aynı görüşte olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Yunuseli Havaalanı arazisini imara açma yaklaşımından uzak durmaya ve mevcut haliyle korumaya, Orman Genel Müdürlüğü’nü ve diğer yetkilileri de Bursa’da yangına karşı bir hava gücü oluşturmaya davet ediyoruz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR