Çanakkale’nin Çan ilçesine bağlı Halilağa Köyü’nde Cengiz Holding tarafından açılması istenen “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna rağmen aykırı bir şekilde sondaj faaliyetleri gerçekleşti.
Cengiz Holding, Kazdağları’nda mahkeme süreci devam eden projede ÇED raporuna aykırı olmasına rağmen Uzunalan köyünde Kocabaş Çayı’nda sondaj faaliyetlerine başladı. Olayla ilgili Yeşil Gazete’ye konuşan Çan Çevre Derneği Avukatı Ümran Aydın, söz konusu işletmeyle ilgili olarak TEMA ile ortak açılan davanın devam ettiğini ve ‘ÇED olumlu’ raporunun iptalini talep ettiklerini belirtti. Aydın, hukuki süreci şöyle anlattı:
“Alınan bilirkişi raporu lehimize geldi ancak yargılama süreci daha devam ediyor. İptalini istediğimiz ÇED raporunda Halilağa Altın ve Bakır Madeni’nde 3 tane su kaynağı öngörülmüştü. Bunlardan bir tanesi Hacıbekirler tarafına yapılacak bir gölet, bir tanesi Çan tarafına yapılacak bir gölet. 3 su kaynağını da bizim Kocabaş Çayı’mız olarak öngörmüşlerdi.”
Köylerden çok büyük tepki geldiğini söyleyen Aydın, “Kocabaş Çayı şu an Çan ilçesi için kullanılmakta. Yine buradan Çanakkale Seramik fabrikaları işletme suyu alıyor. Geçen sene buradan Odaş Termik Santrali de su çekmeye başladı. Buranın açık su sistemi kullanması nedeniyle geçen yıl ilçemiz büyük bir susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kaldı” dedi.
Avukat Ümran Aydın, Hurmaköy’de bir dönem mısır tarlalarının kuruduğunun da gözlemlendiğini söyleyerek “Cengiz Holding’in altın madeni için su talep etmesinin köylüler arasında çok büyük bir öfkeye neden olduğunu gördük. Bizden bu konuda hem destek, hem de bilgilendirme istediler. Bugün gittik; hem bilgilendirmeyi yaptık, hem de kendilerinden imzalar topladık. Mahkemeden bu hususta yürütmeyi durdurma talebi ettik” ifadelerini kullandı.
Ümran Aydın belediye başkanı ve valilikten bu konuda randevu talep ettiklerini belirterek “Şu anda çalışmaya başlamak için ellerinde herhangi bir izin de yok. İncelemeye gittiğimizde bölgede sondaj yapıldığını da gördük. ÇED raporunda buradan sondaj yapılarak yeraltı suyunun alınması yönünde hiçbir izin yok. Yüksek yerlerde dahi sondaj yapmış şirket. Sondajlar tamamen yasadışı” şeklinde konuştu.
“Bir bölgenin suyunu komple kesmek çok büyük bir haksızlık ve asla kabul edilemeyecek bir durum” ifadelerini kullanan Aydın, bu konuda mücadele vereceklerini söyledi.
Çevreye verdiği zararlarla adından sıkça söz ettiren Cengiz Holding’in hayata geçirdiği ve geçirmek istediği bazı projeler şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…