Fotoğraf: AA
Yaptığı inşaat ve maden çalışmalarıyla doğa ve çevre katliamına neden olduğu için sık sık gündeme gelen Cengiz Holding, Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini kurduğunu duyurdu.
Hibrit enerji santralinin yenilenebilir kaynaklı olmasından dolayı desteklenen bir model olmasına karşın, Cengiz Holding’in kuracağı santral, güneş enerjisiyle üretilen elektriğin depolanmasını sağlayan pompaj depolamalı bir HES değil. Bu durumda klasik bir baraja “güneş makyajı” yapılmış gibi görünüyor. Benzer durumlar; yani bu örnekteki gibi baraj için bir çevre tahribatı veya sosyal zarara sebep olması halinde, uzmanlarca “yeşil yıkama” olarak değerlendiriliyor.
Cengiz Holding’in geçmişte ve süregelen çalışmalarında yaptığı doğa tahribatları ise hala akıllarda.
Holding, Bingöl’de geçen yıl elektrik üretimine başlayan ve 510 megavat kurulu gücü olan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesine 80 megavatlık Güneş Enerji Santrali (GES) eklediğini açıkladı.
Cengiz Holding ve Özaltın Holding iş birliğiyle yapılan hibrit enerji santrali hakkında açıklamalarda bulunan Cengiz Holding Enerji Grup Başkanı Ahmet Cengiz şunları söyledi:
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilenebilir ve çevreci enerji kaynakları, yeni yatırım planları arasında önceliği almaya başladı. Biz de grup olarak önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşacağız.
Kısa dönemde hibrit enerji santralleri sayımızı artırmak istiyoruz. Bingöl’de enerji yatırımlarına 2011’de, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES Projesi’ne ise 2016’da başladık. Yaklaşık 3,5 yılda bu yatırımı tamamlayarak ülke ekonomisine kazandırdık. Bu proje, 500 megavat kurulu gücüyle Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan 6’ncı büyük barajı. Eklediğimiz 80 megavatlık güneş enerji santraliyle buradan 400 bin hanenin yıllık tüketimini karşılayabilecek elektriği üreteceğiz.”
Farklı enerji türlerinin bir arada kullanılması anlamına gelen hibrit enerji santrali, yenilenebilir kaynaklı olmasından dolayı çevre açısından desteklenen bir model. Enerji geçişinde hibrit modeller teşvik ediliyor.
Bu santralin kurulmasını Yeşil Gazete’ye değerlendiren çevre aktivisti İdil Dağdemir, “80 megavat güzel bir kurulu güç ama bir yandan da tamamiyle reklam. Diğer yaptıklarını kompanse etmiyor” diyerek Cengiz Holding’in yaptığı yıkıcı bazı çalışmalarından şöyle bahsetti:
Geçen seferki PR çalışması hezimetinden sonra bu proje ile Cengiz Holding’in zedelenen marka imajını kurtarmaya çalışmasına şahit oluyoruz. Ayrıca bu projenin Kazdağları direnişinin 2. yıl dönümünde duyurulmuş olması da manidar. Tüm bu olanın bitenin yanında daha bugün Çanakkale Bayramiç’te Cengiz Holding’e ait Halilağa Bakır Ocağı’nın kapasite artışı için ÇED olumludur kararı verildi.
Cengiz Holding o kadar çevre dostu yatırımlara merak saldıysa Kazdağlarından çekilip yarattığı derin tahribatı rehabilite edebilir.”
Çevre ve doğa katliamlarıyla adı uzun süredir yan yana olan Cengiz Holding’in doğayı hiçe sayarak hayata geçirdiği ve geçirmek istediği bazı projeler şöyle:
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…