İfade ÖzgürlüğüGündemManşet

Cemevlerinin ibadet sayılması teklifi AKP ve MHP’ye takıldı

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Ekrem İmamoğlu başkanlığında toplandı. İstanbul’daki cemevlerinin imar planlarına ibadethane olarak işlenmesine dair önergenin oylandığı oturumda, CHP ve İYİ Parti “evet”, AKP ve MHP ise “hayır” oyu verdi. Teklif oy çokluğu ile reddedilmiş oldu. İBB Meclisi’nde cemevlerinin temizlik ve benzeri hizmetlerini belediye bütçesinden karşılanması yönündeki teklif ise kabul edildi.

İstanbul’daki cemevlerinin ibadethane statüsüne alınması için CHP ve İyi Parti grupları 13 Ocak’ta İBB Meclisi’ne bir önerge sunmuştu. Meclis’e Hukuk-Sosyal Hizmetler-Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon-Halkla İlişkiler komisyonlarından gelen raporda konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“İstanbul’da bulunan cemevlerinin talep etmesi halinde temizlik ve benzeri hizmetlerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz karşılanması komisyonlarımızca uygun görüldü. Teklifte belirtilen cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi hususu belediye meclisinin görev ve yetki alanında olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığı kanaatine varılmıştır.”

AKP-MHP: İBB Meclisi’nin yetkisi yok 

CHP ve İYİ Parti komisyon kararına karşı aykırı önerge vererek, cemevlerinin ibadethane statüsüne alınmasını talep etti. AKP adına konuşan Meclis Grup Başkanvekili Tevfik Göksu ve MHP Grup Sözcüsü Volkan Yılmaz, komisyon kararını savunarak “ibadethane statüsü”nün TBMM’nin görev ve yetki alanında olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ve İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AİHM, Danıştay ve Yargıtay’ın cemevleriyle ilgili kararlarını hatırlatarak, İBB’nin bu konuda öncü adımı atarak cemevlerinin ibadethane statüsünde kabul edilmesini istedi. Yapılan tartışmalar sonrası geçilen oylamada CHP ve İYİ Parti’nin aykırı önergesi oy çokluğu ile reddedildi. Madde komisyondan geldiği şekliyle oy birliği ile kabul edildi.

Çoğunluk Cumhur ittifakı’nda

312 üyeli İBB Meclisi’nde çoğunluk AKP’de bulunuyor. Cumhur İttifakı 180, Millet İttifakı ise 132 üye ile İBB Meclisi’nde temsil ediliyor. Partiye göre dağılım yapıldığında ise İBB Meclisi’nde; AKP 176, MHP 4, CHP 128 ve İyi Parti ise 4 üye ile temsil ediliyor.

İmamoğlu: Mücadeleye devam

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu cemevleriyle ilgili teklifin reddedilmesine çok üzüldüğünü ve bu konuda mücadele vermeye devam edeceğini belirtti.

İmamoğlu, şöyle konuştu:

“İstanbul halkının bir eşitlik arayışı duygusu var. Cemevlerinin ibadethane olduğu yönündeki sürecin İstanbulluların hukukunda da ‘evet böyledir’ demesi kadar manevi tatmin olamaz. Diyorlar ki ‘Bir yerin ibadethane olup olmayacağına ilahiyatçılar karar verir.’ Hangi ilahiyatçılar, faiz kararını veren ilahiyatçılar mı? Bir inanışa sahip ilahiyatçıların bir başka inanışa sahip bir hususta karar vermesi ne kadar doğru? Alevi vatandaşlarımızın yüzyıllardır ibadethane kabul ettiği sürecin, sistemin, mabedin biçimine nasıl bir başkası karar verecek? Kaldı ki hukuksal tüm alanlarda bu kararlar verilmiş. Çok üzüldüm. Bu şansı kullanamayan iki siyasi gruba da üzüldüm. Ben bu mücadeleyi vermeye devam edeceğim.”

You may also like

Comments

Comments are closed.