Çekmeköy’de halka rağmen inşaat ısrarı sürüyor: Parkımızı yok edemezsiniz!

İstanbul Çekmeköy Mehmet Akif Mahallesi‘ndeki park alanındaki inşaat, mahalle sakinlerinin tüm itirazına rağmen sürdürülüyor.

Parkta üç gündür nöbet tutan vatandaşlar polis engeliyle karşılaşmış, tüm direnişlere rağmen iş makineleri parka girmiş, vatandaşlar gece de dahil olmak üzere alanda protesto yapmıştı.

Dün akşam saatlerinde, iş makinelerinin girdiği parkın girişine polislerin yanı sıra barikatlar da eklenerek halk uzaklaştırılmak istendi.

Dün Çekmeköy Belediyesi binası önünde toplanan çok sayıda mahalle sakinine, Validebağ, Kazdağları, İkizdere’de doğa mücadelesi doğa mücadelesi sürdüren yurttaşlar da destek verdi.

Açıklamada yurttaşlar tüm şikayetlere rağmen, deprem toplanma alanı da olan bu parkın, halkın istememesine rağmen ‘kapalı semt pazarı’na çevrildiğine dikkat çekti.

Mahalle sakinlerinden Hülya Nalbantoğlu yaptığı konuşmada deprem toplam alanlarını ve parklarını talandan ve ranttan korumak istediklerini anlattı.

Nalbantoğlu, “Öncelikle biz Çekmeköy Mehmet Akif Mahallesi olarak orada beş gün semt pazarı istemiyoruz!” dedi:

“Bir gün parkımızın ve daha önemlisi deprem toplanma alanımızın talan edilip bir kapalı pazar yapılacağını öğrendik. Çok kısa bir süremiz vardı, hemen imzalarımızı topladık dilekçelerimizi hazırladık ve belediyeye verdik. ”

Zaten bir pazar var: Üstelik atıl duruyor

Mahallede  zaten beş katlı, kapalı ve karanlık asansörlü bir kapalı pazar alanı olduğuna ve bunu  yalnızca bir gün kullanıldığına dikkat çeken mahalle sakini, “Şimdi diyorlar ki ‘oraya pazarcılar gelmiyor biz buraya yenisini yapacağız’. Belediye başkan yardımcısı bize, ‘çok güzel olacak’ dedi, biz ise ‘buranın ellenmesini, parkımızın bozulmasını istemiyoruz’ dedik. Bu konuşmanın ardından ‘destekleri için teşekkür ederiz’ diye Instagram paylaşımı yaptılar. Meclis’e girdik konuşma yaptık ‘şov yapıyorsunuz’ dediler” şeklinde konuştu.

Devam eden açıklamalarda yurttaşlar, “Deprem olunca biz nereye kaçacağız? Ahmet Poyraz (Çekmeköy Belediye Başkanı) ve arkadaşlarının belki kaçacak yerleri vardır, onlar villalarda yaşıyor, bizim villalarımız yok.”

İstanbul’un deprem toplanma alanı yok etme lüksü yok

“İstanbul depreminin her an olabileceğini hatırlatan vatandaşlar “İstanbul’un deprem toplanma alanını yok etme lüksü yok” dedi.

Deprem toplanma alnındak yapılmak istenen inşaata yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür de tepki gösterdi. Görür, “Depreme rağmen insanımızın can güvenliğini hiçe sayan anlayışı kınıyorum” dedi.

Açıklamalarında yerel seçimlerde Belediye başkanı ve ekibinin hazırladığı plana dikkat çeken yurttaşlar, “Burada ‘Çekmeköy’de yeşil alanımız azdır, dört yılda artırmak hedefindeyiz’ deniyor. Şimdi aynı insanlar parkımızı yok etmek istiyor. Biz bunu ahlakla, bilimle açıklayamıyoruz.”

Çekmeköy’ün İstanbul’un en düşük aktif yeşil alanına sahip ilçelerinden olduğuna dikkat çeken mahalleliler, “Ormanlar var diye bizim yeşil alanımız var gözüküyor, bu sizi yanıltmasın, bunları kullanamıyoruz ki. Aslolan evinizden çıktıktan beş on dakika sonra nefes alacak bir parka ulaşabilmenizdir” dedi.

Belediye: Pazar parkın tamamına kurulmayacak

Çekmeköy Belediyesi, konuya ilişkin dün Twitter hesabından yayımladığı açıklamada, haberlerin ‘gerçeği yansıtmadığını’, kurulacak pazarın yeşil alanla birlikte kullanılacağını, deprem toplanma alanı olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.

‘Mahalle arası sokak pazarlarında oturan vatandaşların mağduriyetini gidermek ve mahallelinin alışveriş ihtiyaçları için’ bütün mahalle pazarlarının  buraya taşınacağını kaydeden belediyenin paylaştığı modellemelerde ise parkın içinde arabalar ve pazar yeri böyle görünüyor: