ManşetTürkiye

Çavuşoğlu: Yerel yönetimlerde Araplar olacak

0

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, YPG’lilerin Kamışlı dahil 30 kilometre güneye çekileceğini; ‘güvenli bölge’de oluşturulacak yerel yönetimlerin Araplardan oluşturulacağını söyledi.

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölgeye mültecilerin dönüşü için Rusya’yla birlikte çalışacaklarını, ayrıca üç Avrupa ülkesiyle bir araya gelme ihtimalinin olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, Rusya ile ortak devriyenin ise Suriye’de siyasi çözüm sağlanana kadar devam edeceğini ifade etti.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

Siyasi başarı olarak tarihe geçti: Türkiye beş gün içinde dünyanın en büyük iki gücüyle masada anlaşmaya varmıştır mutabakat sağlamıştır. Siyasi başarı olarak da tarihe geçmiştir. İki ülke ile iki mutabakatın sağlanması önemlidir.

Büyük oyunu bozduk: Büyük bir oyunu bozduğumuz için kurulacak terör devletini engellediğimiz için bu tepkiler gelmeye başladı. Dünyanın en büyük iki ülkesi Barış Pınarı Harekatı’nın meşruiyetini kabullenmiştir. Burada bu statüko şu anda muhafaza edilecektir siyasi bir çözüme kadar. Bir tek istisnası var, rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmememiz bakımından ortak devriye konusunda Kamışlı’yı hariç tuttuk. Bu bölgeden de YPG’lilerin çekilmeyeceği anlamına gelmez.

Menbiç ve Tel Rıfat’tan da çıkacaklar: Buralarda (Suriye’nin kuzeyi) nüfusun çoğunluğu Arap. Yönetimde Araplar olacak. Kürtler varsa onlar da yönetimde olacak. Menbiç ve Tel Rıfat’tan da YPG’liler tamamen çıkarılacak. Güvenli bölgede yerel yönetimler oluşturulacak.

Rejimle doğrudan temas yok: Bizim rejimle doğrudan bir temasımız yok, istihbari temas olur. Şu andaki rejimin, Adana Mutabakatı’nı istese de uygulama kapasitesi yok, otoritesi yok, boşluklar var..

Rusya’yla işbirliği taçlandı: Göçmenlerin dönüşü için Rusya ile birlikte çalışacağız. Üç Avrupa ülkesi ile bir araya gelme ihtimalimiz var. Mutabakatla Rusya ile işbirliğimiz adeta taçlanmıştır.

Fransa hayal kırıklığına uğradı: Fransa’nın burada PKK devleti kurmak için çok çaba sarf ettiğini biliyoruz. Harekatımızla hayal kırıklığı yaşadıklarını biliyoruz. Kara propaganda yaptılar. Macron teröristlerin önde gelenlerini sarayında ağırladı. Amerika ile mutabakata vardık, bunlar ortada kaldı. Boris Johnson’ı ayrı tutmak isterim. İngiltere yönetimi dengeli tutum sergiledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.