ManşetTürkiye

[Canlı Yayın] “Sanık sandalyesindeyiz netekim” – 12 Eylül davası bugün başlıyor

0

ANKARA- 12 Eylül askeri darbesinin hayatta olan mucitleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın ilk duruşması, bugün Özel Yetkili Ankara12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Gelişmeleri gün boyu Yeşil Gazete’den sıcağı sıcağına izleyebilirsiniz.

Türkiye’de ilk kez darbecilerin sanık sandalyesinde oturacağı davanın ilk duruşmasına Kenan Evren’in sol kolunun kırık , Tahsin Şahinkaya’nın ise parkinson hastası olması nedeni ile katılmaları beklenmiyor.

12 Eylül davasının ilk duruşmasına mudahil olan kişi ve kurumları bu haberimizden takip edebilirsiniz.

Canlı Yayın

17:05 Mahkemenin karşısında şüpheli paket paniği yaşandı. Bomba imha uzmanlarının patlattığı paketin içinden kıyafet çıktı.

16:55 BDP temsilcisi Meral Danış Beştaş konuşuyor. Geçmişle yüzleşme adına atılan her türlü adımı destekleyeceklerini ifade ediyor. (bilgiler Ceren Bayar)

16:45 Müdahillerin dinlenmesinde başvuru sırası baz alınıyor, kurumlara öncelik veriliyor.

16:40 EDP avukatı söz aldı. EDP’nin yeni bir parti olmasına karşın o donemde zulme uğrayanların kurduğu bir parti olduğunu belirtiyor.

16:35 Duruşmanın 3 gün sürmesi, bugün de 19:00da sona ermesi bekleniyor (bilgiler Ceren Bayar)

16:20 BBP Genel Başkan Yrd Remzi Çayır konuşuyor. Ülkücülerin en çok acı çeken taraf olduğunu söylüyor

15:50 CHP vekili Senal Saruhan konuşuyor; “Gerçek anlamda mağdur olmayanların mudahilliği kabul edilmesin, dava sulandırılmasın. Hükumet üyeleri müdahil olmamalı.”

15:25 Duruşmaya 15 dakika ara verildi.

15:20 Kozağaçlı,”Yargılamayı hedeflediğimiz bu kisiler halk düşmanlarıdır. Ölen herkesin kanı bu iki kisinin elinde. Sırf bu sebep bile yargılanmalarına yeter.”

15:00 ÇHD adına Selçuk Kozağaçlı konuşuyor. Kozağaçlı taleplerini söylüyor. Eğer taleplerimizle ile ilgili karar verilmezse müdahillik istemiyoruz diyor.

14:45 MHP temsilcisi var mı diye sordu başkan ancak cevap gelmedi. Salonda MHP temsilcisi yok. Şu anda Diyarbakır Baro Başkanı konuşuyor

14:35 Müdahiller söz alıyor. İHD adına Öztürk Türkdoğan konuşuyor. Mahkeme Başkanına Berfo Ana’nın adliye önünde beklediğini söyledi Öztürk Türkdoğan (bilgi Ceren Bayar)

14:15 Duruşma tekrar başladı. Ara kararlar açıklanıyor. Sanıklar salonda olmadığı için iddianame okunmayacak. Müdahiller dinlenecek bugün 40 kişinin dinlenmesi bekleniyor.

12:30 Mahkeme davayı görmesinde hukuki bir engel bulunmadığına ve yetkili olduğuna karar verdi; iddianameyi kabul etti. 14:00’e kadar ara verildi.

12:28 Av. Hasan İlter; “Sanıkları Gata’ya yatırıp davayı Gatakulleye getirmelerine izin vermeyin” (bilgi Efkan Bolaç)

12:25 Adliye önü

Fotoğraf: İrfan Aktan (twitter'dan alınmıştır)

12:15 Av.Meral Boztaş söz aldı ve sanıklar tutuklanarak huzura getirilsin dedi. Sağlık sebebiyle tahliye edilmeyenler varken ikircikli davranılmaması gerektiğini sözlerine ekledi (bilgi Efkan Bolaç)

12:10 İddianamenin okunması konusunda bir görüşe sahibiz dedi mahkeme başkanı. İddianamenin okunmasına geçilebilir. Müdahil vekilleri Pinochet’i örnek gösterip gerekirse yatakta getirin dediler (bilgi Efkan Bolaç)

12:05 Erdal Eren’in ailesinin Avukatı müdahale talebinin okunmadigini söyledi. Dilekçe bulundu. Erdal Eren’in ailesi de müdahil oldu (bilgi Efkan Bolaç)

12:00 Müdahillik başvurularının okunmasına devam edilirken başka bir açıdan davaya göz atalım.

11:45 Mahkeme salonunda müdahillik başvurusunda bulunanların isimlerinin okunmasına devam ediliyor.

11:43 Abdi İpekçi, Doğan Öz, Cavit Orhan Tütengil’in aileleri de mudahillik başvurusunda bulunmuşlar (bilgi Efkan Bolaç)

11:40 Adliye önüne kurulan kürsüde 31 yıldır tutuklu olan Tahir Canan’in eşi konuşuyor.

11:37 Kenan Evrenle ilgili adlı tıptan cevap geldi. Ankara bu hususta istanbul adlı tıp rapor verebilir dedi.

11:35 Yargılama başladı. Mahkeme sanik vekillerinin yetkisizlik ve diğer taleplerini reddetti. Yargılamaya devam edildi.

11:30 Ara verilmesinin nedeni sanık vekillerinin CMK 196/4 gereği sesli ve görüntülü sistemle ifadesinin tespiti istenmesi. Mahkeme bu sistemle ilgili teknik bilgi istedi. (bilgi Efkan Bolaç)

11:25 12 Eylül işkencecileri

11:15 Duruşmaya 5 dakika ara verildi. Yetki tartışması yapıldığı haberi geldi.

11:05 Enver Karagoz’un esi konuşuyor; “Enver’e iskencede bogazindan kaynar su doktuler, bi daha konusamadi..”

Fotoğraf: Çiğdem Mater (twitter'dan alınmıştır)

11:00 Sanatçılar ve yazarlar da adliye önünde

10:50: Adliye önünde ise kayıp yakınları ve darbe mağdurları sırayla konuşuyor

10:45 Duruşma salonu tıklım tıklım. Müdahillik dilekcesi verenlerin çok azı salona alındı, sanık vekilleri iddianame ile ilgili konuşmakta şu anda

Fotoğraf: Efkan Bolaç (twitter'dan alınmıştır)

10:35 Adliye’nin önü tamamen doldu.

10:30 Ferhat Tunç ‘Özgürlük Mahkumları‘nı söylüyor

10:25 Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü duruşma salonundaki gelişmeleri aktarıyor. “Kenan Evren duruşmasindayiz. İceri zor girdik. CHP, BDP ve AKP vekilleri var. MHP yok. MHP’li vekil yok. Ama Genel Merkez adina mudahillik talebi oldu.”

10:20 Oğlu Cemil Kırbayır eve geldiğinde kapıda kalmasın diye 32 yıldır evinin kapısını kapatmayan Berfo Ana konuşuyor; “Evin yıkılsın Kenan Evren”

 

10:10 Ortak slogan: “Paşalar, Maşalar hesap verecek”

10:00 Devrimci 78liler ve 78liler derneği iki kürsü kurmuştu. Celalettin Can iki kürsünün birlesmesini sağladı. Bundan sonra sıra ile konuşulacak.

09:55 Mazlum Doğan’ın ablası Serap Doğan konuşuyor.

Fotoğraf: Çiğdem Mater (twitter'dan alınmıştır)

09:50 Adliyenin önünde toplanan kalabalığın son durumu

Fotoğraf: Ahmet Kılcı (twitter'dan alınmıştır)

09:40 Kalabalık artıyor. kürsüden konuşmalar yapılıyor. Mustafa Hayrullahoğlu’nun eşi konuşuyor şu anda. Hayatlarını kaybedenlerin eşleri yalnızca ölümlerin değil iskencelerin de yargılanması gereği vurgusu yapıyorlar.

Fotoğraf: Özge Mumcu (twitter'dan alınmıştır)

09:30: Polis Sağlık Bakanlığından Adliye Sarayı’nın cevresine kadar çok geniş bir bölgeyi güvenlik çemberine almış durumda

09:15 Agir cezanin onunde polis barikatindan salona girmek şu an için mumkun degil. Mudahil olanlarin bazilarinin da listeye girilmedigi gorunuyor.


09:00 Kalabalık Adliye önünde birikmeye başladı

Fotoğraf: Özge Mumcu (twitter'dan alınmıştır)

08:40 Şu anda mudahil olmak isteyen gruplar Yenişehir Zafer meydanı’nda toplanıyorlar. Adliyeye doğru yürüyüş başladı.

Fotoğraf: Çiğdem Mater (twitter'dan alınmıştır)

07.54 Davaya gidecekler toplaniyor. 12 Eylül yargılanıyor, Kızılay polis ve TOMA ile çevrili

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.