Türkiye

‘Canlı kalkanlar’ geceyi sınırda geçirdi

0

Kandil Dağı‘na yönelik hava harekatı ve operasyonları protesto etmek isteyen canlı kalkanlar, Şırnak’ın Uludere İlçesi‘nin sınır hattında eylem yaparak geceyi dağda geçirdi.

Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı boşaltılmış olan Zevyan Köyü’nün Deri Davetiya ve Deri Berkur tepeleri arasındaki bölgede, sınır ötesi hava harekatı ve operasyonları protesto etmek için başlatılan canlı kalkan eylemi sürüyor.

Çoğu kadın yüzlerce kişi, sabah erken saatlerinde asker mevzilerine yakın bölgelerdeki yüksek tepelere çıkarak, “Çocuklarımız ölmesin, silahlar sussun, taraflar konuşsun” pankartı açtı. Güvenlik güçleri, canlı kalkan eylemini yapanları uzaktan izlerken, Uludere Kaymakamı Naif Yavuz, eylemin sona erdirilmesini istedi. Bunun üzerine dün saat 22.00’de ’Barış Anneleri İnisiyatifi’nden oluşan bir heyet, Kaymakam Naif Yavuz ile görüştü. Görüşme sırasında basın mensuplarının çekim yapmasına izin verilmedi.

Barış Anneleri İnisiyaifi heyeti,  “Barış için buradayız. Askeri operasyonlar duruncaya kadar burada kalacağız” diyerek eylemde kararlı olduklarını söyledi. Kaymakam Naif Yavuz, bunun üzerine, “Burası çözüm yeri değil. Meclis’e gidin siyasilerle çözün” dedi.

Kadınlardan oluşan heyet üyeleri, Ankara’ya da gittiklerini, sonuç alamadıklarını, operasyonların durmasını istediklerini anlatırken, “Başbakan çıkıp operasyonların durdurulduğunu açıklasın” dedi. Kadınların eylemde kararlı olduklarını ifade etmesi üzerine Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ile yapılan görüşmede ’Canlı kalkan eylemine’, bugün saat 12.00’a kadar izin verilebileceği belirtildi. ’Barış Anneleri İnisiyatifi’ aktivisti Hava Kıran, akan kan ve ölümlerin sona erdirilmesi amacıyla bu eylemi yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Barış anneleri olarak Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile görüştük. Bizi oyalayarak ’size döneceğiz’ dediler. Bugüne kadar ne Başbakan veya milletvekillerinden ses çıkmadı. Biz burada çözüm olmasını istiyoruz. Kararımızdan vazgeçmeyeceğiz ve tek kişi buradan gitmeyecek. Buraya göğsümüzü kurşunlara siper etmek için geldik. Dağları aşarak Federal Kürdistan Bölgesi’ne geldik. Çözüm için buraya geldik. Biz anneler bu savaşı durdurmalıyız.”

Bu arada Siirt’ten eylem alanına gelmek isteyen ’Barış Anneleri İnisiyatifi’ aktivistlerinin Uludere İlçesi’ne bağlı Ortasu Köyü’nde askerler tarafından engellendiği ileri sürüldü. Eylem yapılan bölgeye giriş çıkışlar yasaklanırken, eylemcilere yiyecek götürmek isteyen köylülere de güvenlik güçlerinin izin vermediği iddia edildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.