Doğa MücadelesiManşet

Cangı, “Efemçukuru engellenmezse musluklardan zehir akacak”

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir İl Örgütü, Ege Bölgesi ve yurdun birçok başka yeri için ekolojik yıkıma neden olan altın madeni işletmeciliğinin çevreye verdiği zararlar konusunda bir toplantı düzenledi. Toplantıda söz alan Yeşiller ve Sol Gelecek eşsözcüsü Arif Ali Cangı, “Efemçukuru’nu engelleyemezsek, çeşmelerden akan suyu değil içmek, kullanamaz hale geleceğiz” dedi.

Toplantının ilk sunumunu yapan Halk Sağlığı Uzmanı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Dersim yöresindeki gözeler ve Munzur görüntüleri ile başladığı konuşmasında altın madeni çıkarılmasının yöre insanına ve doğaya doğrudan ve dolaylı yönden yansıyan etkilerini aktardı ve “Altın madeni işletmeciliği ekolojik dengeyi olumsuz yönde alt üst etmektedir” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın sunumunun ardından, 20 yıldır bölgede altın madeni işletmecilerine karşı mücadele yürüten İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere Elele Hareketi’nin dönem sözcüsü Dr. Oya Otyıldız uzun ve zorlu geçen mücadele dönemini paylaştı. Elele Hareketi’nin uzun yıllar süren mücadelesi sonucunda birçok başarılı sonuç alınmasına rağmen, hukuksuzluk nedeniyle işletmelerin çalışıyor olmasının mücadele edenlerin zaman zaman duraklamasına neden olduğuna da dikkat çeken Dr. Oya Otyıldız mücadele sürecine çok fazla kişinin ve kurumun katılmasının altın madencilerine geri adım attıracağına vurgu yaptı.

Son olarak  söz alan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü ve altın madeni işletmelerine  karşı açılan davaların avukatlığını yıllardır sürdüren Av. Arif Ali Cangı, Bergama köylülerinin Ovacık Altın Madenine karşı yaşam alanlarını koruma mücadelesinin Türkiye’de çevre  mücadelelerin ABC’si olduğuna dikkat çekerek “Son yıllarda hız kazanan HES’lerle mücadelenin de çıkış noktası Bergama mücadelesidir. Ancak HES mücadelesini takip eden pek çok kişi altın madenlerine karşı yapılan mücadeleyi göz ardı etti ve yanında olmadı. Bu da altın madeni işletmecilerine yaradı” şeklinde konuştu.

Elele Hareketi’nde şu anda bir zayıflama olsa da  hareketin uzun yıllardır çok başarılı sonuçlar aldığını da ifade eden Av. Arif Ali Cangı, 5 Haziran Ovacık ve Dikili Panel saldırılarının bu başarılı sonuçların hazımsızlığı olduğunu belirtti. Cangı, “Bu zorlu bir süreçtir. Ama toplumsallaşırsak bu zorlu süreci aşabiliriz. Aşmak zorundayız. Çünkü Efemçukuru’nu engelleyemezsek, çeşmelerden akan suyu değil içmek, kullanamaz hale geleceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.