Doğa Mücadelesi

Çanakkale’de yat limanı protestosu

0

Çanakkale merkezindeki Barbaros Mahallesi’nde bulunan 600 yat kapasiteli yat limanı için dün ÇED toplantısı yapıldı. ÇED toplantısı öncesinde Çanakkale Çevre Platformu tarafından yat limanına karşı eylem gerçekleştirildi.

Çanakkale’nin gündeminde yer alan ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan Yat Limanı Projesi için bilgilendirme toplantısı yapıldı. Projenin masaya yatırıldığı toplantının yapılacağı Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonu önünde bir araya gelen Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, Yat Limanı Projesi için yer seçimine karşı çıkarak toplantıyı protesto etti. Platform üyeleri, yat limanına karşı olmadıklarını, belirlenen yerin yanlışlığına dikkat çektiler.

Denizin, proje alanındaki dolguyu on yıllar boyunca kendine kattığını hatırlatan platform üyeleri, dolgunun ön plana çıkarılmasının yanlışlığını işaret etti. Projenin yıllardır çaba sarf edilen ‘Kordon Sahil Yolu’ projesini böleceğini söyleyen çevreciler, yat limanının yapılması halinde dalga, akıntı, rüzgar koşullarının değişeceğinin, her yıl 200’den fazla sörfçünün kullandığı alanın zarar göreceğinin altını çizdiler.

Platform üyeleri, “Doğal çevreyi kullanan kent insanları, sürdürülebilir bir kent yaşamı ve sürdürülebilir bir kültür için doğal kaynakları kendilerini yenilemelerine fırsat veren, doğal çevreyi koruyan bir gelişme felsefesinin sahibi olmalıdır. Bu anlamda söz konusu yat limanı projesine baktığımızda çok küçük bir azınlığın çıkarlarına hizmet edecek bir proje olduğu açıkça görülecektir” sözlerini sarf etti.

‘Siz kimsiniz?’
Çanakkale Çevre Platformu üyeleri açıklamalarının ardından toplantıya katılarak yat limanı için belirlenen yerin yanlış olduğunu bildirdi. Toplantıya katılan Eğitim-Sen üyeleri, akademisyenler, Kent Konseyi yöneticileri, tarihçiler ve avukatlar da projeye karşı çıktıklarını söylediler.

Projeye toplumun farklı kesimlerini temsil eden kişilerden tepkilerin gelmesi üzerine söz alan ve işadamı olduğunu söyleyen Kemal Karakaş ise projenin amacını gözler önüne serdi. Karakaş, “Biz 10 adam değil, 5500 üyesi olan bir kurumuz. Siz kim oluyorsunuz?” sözlerini sarf etti. Karakaş’ın sözlerinin ardından projeye karşı çıkanlar protestolar eşliğinde salonu terk etti.

(Sendika.Org)

You may also like

Comments

Comments are closed.