Çanakkale’de yat limanı protestosu

Çanakkale merkezindeki Barbaros Mahallesi’nde bulunan 600 yat kapasiteli yat limanı için dün ÇED toplantısı yapıldı. ÇED toplantısı öncesinde Çanakkale Çevre Platformu tarafından yat limanına karşı eylem gerçekleştirildi.

Çanakkale’nin gündeminde yer alan ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan Yat Limanı Projesi için bilgilendirme toplantısı yapıldı. Projenin masaya yatırıldığı toplantının yapılacağı Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonu önünde bir araya gelen Çanakkale Çevre Platformu üyeleri, Yat Limanı Projesi için yer seçimine karşı çıkarak toplantıyı protesto etti. Platform üyeleri, yat limanına karşı olmadıklarını, belirlenen yerin yanlışlığına dikkat çektiler.

Denizin, proje alanındaki dolguyu on yıllar boyunca kendine kattığını hatırlatan platform üyeleri, dolgunun ön plana çıkarılmasının yanlışlığını işaret etti. Projenin yıllardır çaba sarf edilen ‘Kordon Sahil Yolu’ projesini böleceğini söyleyen çevreciler, yat limanının yapılması halinde dalga, akıntı, rüzgar koşullarının değişeceğinin, her yıl 200’den fazla sörfçünün kullandığı alanın zarar göreceğinin altını çizdiler.

Platform üyeleri, “Doğal çevreyi kullanan kent insanları, sürdürülebilir bir kent yaşamı ve sürdürülebilir bir kültür için doğal kaynakları kendilerini yenilemelerine fırsat veren, doğal çevreyi koruyan bir gelişme felsefesinin sahibi olmalıdır. Bu anlamda söz konusu yat limanı projesine baktığımızda çok küçük bir azınlığın çıkarlarına hizmet edecek bir proje olduğu açıkça görülecektir” sözlerini sarf etti.

‘Siz kimsiniz?’
Çanakkale Çevre Platformu üyeleri açıklamalarının ardından toplantıya katılarak yat limanı için belirlenen yerin yanlış olduğunu bildirdi. Toplantıya katılan Eğitim-Sen üyeleri, akademisyenler, Kent Konseyi yöneticileri, tarihçiler ve avukatlar da projeye karşı çıktıklarını söylediler.

Projeye toplumun farklı kesimlerini temsil eden kişilerden tepkilerin gelmesi üzerine söz alan ve işadamı olduğunu söyleyen Kemal Karakaş ise projenin amacını gözler önüne serdi. Karakaş, “Biz 10 adam değil, 5500 üyesi olan bir kurumuz. Siz kim oluyorsunuz?” sözlerini sarf etti. Karakaş’ın sözlerinin ardından projeye karşı çıkanlar protestolar eşliğinde salonu terk etti.

(Sendika.Org)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

EN ÇOK OKUNANLAR