İfade Özgürlüğü

Can Dündar’a 35 yıl hapis cezası istendi

MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin ‘gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara’ Cumhuriyet Gazetesi’nde genel yayın yönetmeni olduğu dönemde yer verdiği gerekçesiyle çarptırıldığı 5 yıl 10 ay hapis cezası Yargıta tarafından bozulan Can Dündar‘ın yargılandığı davada, savcı mütalaasını açıkladı.

Savcı, Dündar hakkında, “Siyasal veya askeri casusluk” ve “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım” iddialarıyla 22,5 yıldan 35 yıla kadar hapis talep etti.

Can Dündar karara tepkisini sosyal medyadan gösterdi. Duruşma tutanağını yayınlayan Dündar, “Sanık: Ben. Yargılayan: CHP’nin seyyar giyotin dediği 14.Ağır Ceza Heyeti, Şikayetçi: Bizzat RTE. Ve duruşma ‘büyük devlet sırrını gizli tutmak amacıyla (basına ve halka) kapalı” dedi.  

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Can Dündar ve Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak” ile ”silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından tutuklanmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda Dündar’ı 5 yıl 10 ay, Gül’ü ise 5 yıl hapse mahkum etmişti.

İki gazeteci hakkında “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan beraat kararı veren mahkeme heyeti, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan dosyayı ayırmıştı.

Berberoğlu ve Gül de aynı dosyada

Yargılanma sürecinde başsavcılık, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında başlattığı soruşturma kapsamında da iddianame hazırlamış; buna istinaden 25 yıl hapis cezasına çaptırılan Berberoğlu, tutuklanmıştı.

Temyiz makamı olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Berberoğlu’na verilen 25 yıl hapis cezasına ilişkin hükmün bozulmasına karar verdi; yeniden yargıladığı Berberoğlu’na 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. 

Heyet ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan Berberoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün dosyalarını ayırmıştı. Yurt dışına giden Can Dündar hakkında 2 Nisan 2018’de gıyabi tutuklama kararı ve kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi. 

Casusluk suçlamasıyla verilen hapis cezası kararlarının Yargıtay’ca bozulması ardından yeniden başlayan yargılamada Erdem Gül beraat etti. Dosyası ayrılan Can Dündar’ın bu davadan yargılanmasına ise devam ediliyor. 

 

Paylaş
Yazar:
Haber Merkezi