UncategorizedManşetTarım-Gıda

Çal’da üzüm üreticileri isyanda: Fiyatı, bize sormadan geçen yılın altında belirlediler

0

Türkiye’nin şaraplık üzüm ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Denizli‘nin Çal bölgesinde üzüm üreticisi alınterinin karşılığını alamadığı gerekçesiyle tepkili. Geçen yıl 3,5 TL’den sattıkları üzümün kg fiyatı, bu yıl çiftçilerin olmadığı toplantıda Çal Belediye Başkanı ve Ziraat Odası Başkanının katılımıyla geçen yıldan daha düşük belirlendi. Sattıkları ürünün parasını eylül ve 2021 şubat ayında almalarına yönelik planlama da Çallı üreticileri isyan ettirdi. 

Üzüm üreticisi Mehmet Orman sıkıntılarını şu sözlerle dile getirdi: “Bu tarlayı çapalayan benim, işleyen benim, 40 derecenin altında alınteri döken benim, gecenin 3’ünde kalkıp ilaçlayan benim, üreten benim. Yapılan planlama yanlış, bizim sesimizi kim duyacak. Üretim çok zor ama güzel, alınterimizin karşılığını almak istiyoruz.”

CHP’li Dağlı: Çiftçinin ölüm fermanı 

Maliyetler gözönünde bulundurulmadan, çiftçiye danışılmadan masaya oturanların, üzüm üreticisini yok saydığını kaydeden CHP Çal İlçe Başkanı Ömer Dağlı da “Çal Karası 2,5 TL, Sultaniye Çekirdeksiz 2,5 TL olacak. Bir sonraki yıl 50-60 kuruş artış olacak. Bunu neye göre belirlediniz? Ağustos ayında sattığınız ürünün yüzde 50’sini Eylülde, yüzde 50’sini 2021 Şubat ayında alacaksınız. Böyle bir satış olamaz.” diye konuşu.

Bu planlamanın acilen değişmesi, üretenin yanında olunması gerektiğine vurgu yapan Dağlı, “Zirai ilaç fiyatları, gübre, mazot fiyatları ortada… Çal çiftçisi desteklenmeli, fiyat birliği sağlanmalı, fiyat çiftçiyi kurtaracak şekilde olmalı” dedi. 

Başkanlara çağrı: Yeriniz masalar mı tarlalar mı?

Çal ve Baklan Ovası’nda ziyaretler yapıp üreticilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise üretimi ve üreticiyi dışlayan, yaşanan ekonomik kriz ve pandeminin yarattığı ağır faturanın halka ödetilmesine karşı çözümün üretici dostu uygulamalar olduğuna dikkat çekti. Biçer Karaca çiftçisiz toplantı yaparak geçen yıla göre düşük fiyat belirlenmesine imza atan Başkanlara çağrı yaptı: Masalarınızdan kalkın, tarlalara gelin. Yöre halkının halini yerinde görün ve yaptığınız yanlıştan bir an evvel dönün!

You may also like

Comments

Comments are closed.