İklim KriziManşet

Buzullar eriyor, işgücü düşüyor

0

Oxford üniversitesi tarafından yayınlanan rapora göre, yaşanması muhtemel 1.5 derecelik sıcaklık artışının neden olacağı büyük miktarlarda karbondioksit salınımının küresel ısınmayı hızlandıracağı ortaya koyuldu.

Sadece Sibirya’da yaşanacak sıcaklık değişimi yüzünden bin gigaton karbondioksit ve metan gazı salınımı olabileceğini belirten uzmanlar uyardı. Raporda dünyada görevde olan tüm hükümetlerin sadece 2 derecelik bir artışla başa çıkabilecekleri vurgulandı. Birleşmiş Milletler’in çevre raporlarına göre ise 19. yüzyıldan bu yasa sıcaklık değerlerinde 0.7 derecelik bir artış yaşandı. Sibirya’da yürütülen araştırma sayesinde yaklaşık olarak 500 bin yılı kapsayan bulgulara ulaşan Oxford’lu araştırmacılar buzulların çözüleceğine dair yeterli delile sahip olduklarını belirtti. Araştırmayı yürüten uluslararası ekibin kaptanı Dr. Anton Vaks “Bu çözülme ekosistemi ve insan hayatını inanılmaz boyutlarda etkileyecek” dedi.

İşgücü düşüyor

ABD’de, Princeton üniversitesi’nden John Dunne ve ekibinin, Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) için yaptıkları bir diğer araştırmaya göre, son yıllarda ortalama sıcaklığın ve nemin artmasının iş veriminin yüzde 10 azalmasına neden olduğunu görüldü.

İngiliz “Nature Climate Change” dergisinde yayımlanan araştırmada, 2050’ye kadar iş gücünün toplamda yüzde 20 azalabileceği, tarım, inşaat ve silahlı kuvvetler alanlarında çalışanların iş gücünün azalmasından en fazla etkilenecekler olduğu belirtildi.

Yapılan incelemelerde sıcaklık stresine maruz kalacak risk grubundaki ülke ve bölgelerin Arap yarımadası, Hindistan , Güneydoğu Asya, Avustralya ‘nın kuzeyi ve Karayipler olduğu vurgulandı.

1860-1960 döneminin yıllık ortalaması referans alındığında, 2010’daki sıcaklığın 0,8 derece, nemin yüzde 5 arttığı modelinden yola çıkan araştırmacılar, 2050’ye kadar sıcaklığın 1,4-1,7 derece, nemin yüzde 11 artmasını öngörüyor.

(Milliyet, AA, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.